Šumarstvo

Vatrogasci upozoravaju: Velika je opasnost od izbijanja požara!

Prema najavama Državnog hidrometeorološkog zavoda, kroz Hrvatsku prolazi vrhunac toplinskog vala.


Zbog vremenskih prilika i velike količine suhog raslinja, opasnost od izbijanja požara otvorenog prostora velika je za Dalmaciju, a vrlo velika u području Neretve, Mljeta i Lastova.

Kako bismo smanjili broj požara, vatrogasci podsjećaju na odgovorno ponašanje:

1. Održavajte okućnice čistima jer time smanjujete mogućnost proširenja požara na okolne objekte.
2. Ukoliko koristite roštilje u sklopu domaćinstava, ne činite to za vjetrovita vremena te obavezno ugasite žar nakon njegova korištenja.
3. Požar se brzo širi u kamp prikolicama i čamcima, stoga ih odmah napustite ukoliko ne možete požar ugasiti na siguran način u njegovoj početnoj fazi.
4. Ne otežavajte vatrogascima gašenje, a sebe ne dovodite u opasnost, kako biste požar iz blizine promatrali ili ga fotografirali i snimali.
5. Ne koristite dronove za snimanje požara, jer time ugrožavate sigurnost protupožarnh zrakoplova koji sudjeluju na intervenciji.
6. Ne bacajte opuške, staklo i ne palite vatru na otvorenom prostoru.

Također, treba voditi računa da se u automobilima ne ostavljaju djeca kao ni kućni ljubimci jer u ovakvim uvjetima jako brzo dolazi do dehidracije i toplinskog udara, što može dovesti do teških oštećenja organa, a u konačnici i smrti.

U slučaju da primijetite požar, odmah nazovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112, navedite što se dogodilo i jesu li ljudi u opasnosti te navedite točnu adresu gdje ste primijetili požar.

Svojim odgovornim ponašanjem svi doprinosimo sigurnosti.

 

Foto: HVZ

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close