VijestiDom

Vatrogasci u borbi s koronavirusom, evo kako im olakšati posao

Redovnim aktivnostima koje vatrogasci svakodnevno provode, od gašenja požara na objektima i otvorenom prostoru do spašavanje iz nesreća i tehničkih intervencija, sanaciji posljedica potresa – odnedavno je pridodana i pomoć u borbi protiv koronavirusa.


Prema zaključcima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, sve profesionalne i dobrovoljne vatrogasne postrojbe stavile su ljudstvo i opremu na raspolaganje.

U novonastaloj situaciji, od velike je važnosti da se spriječi širenje virusa među pripadnicima hitnih službi koji moraju nastaviti obavljati svoje zadaće. Hrvatska vatrogasna zajednice je, prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, izradila niz smjernica kako bi se spriječilo širenje virusa među vatrogascima. Već početkom krize, zabranjene su sve neoperativne aktivnosti koja su provodila vatrogasna društva, od održavanja redovitih skupština do rada s djecom. Također su privremeno obustavljene obuke, vježbe, seminari i druge vrste usavršavanja za vatrogasce, a nastava u Vatrogasnoj školi je prekinuta.

Donesene su smjernice za čišćenje i dezinfekciju opreme nakon intervencija, te upute o postupanju u slučaju ukoliko netko od djelatnika postrojbe bude zaražen koronavirusom. U profesionalnim postrojbama uveden je sistem rada 24/72 kako bi se smanjio broj ljudi koji dnevno borave u postrojbama.

DVD Novalja – dezinfekcija površina

Aktivnosti vatrogasaca

Na samom početku ove pandemije, zapovjednici na lokalnim razinama su pripremili popise operativnih vatrogasaca koje se mogu angažirati u slučaju potrebe. Uz redovno održavanje opreme, veća pozornost je dana na pregledavanje opreme koja se može koristiti u ovakvoj situaciji, a koja uključuje šatore, opremu za dekontaminaciju i sl.

Prema naputku glavnog vatrogasnog zapovjednika i Stožera civilne zaštite RH, sva dobrovoljna vatrogasna društva su uključena u ophodnje na području djelovanja. Vatrogasci upozoravaju građane na zabranu okupljanja, a razmješteni su i po punktovima gdje pomažu policiji u kontroli kretanja građana.

“Na području Varaždinske županije sve vatrogasne postrojbe djeluju u ophodnjama, istovremeno ne smanjujući operativnu spremnost. Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina se aktivno pripremaju i vježbaju s opremom za dekontaminaciju, odijelima za potpunu zaštitu i ostalom opremom za ovakve izvanredne situacije”,  rekao je zapovjednik VZŽ Varaždinske Ivica Labaš o angažmana vatrogasaca na širem varaždinskom području.

I na području Splitsko-dalmatinske županije vatrogasci pomažu u provođenju mjera zabrane okupljanja. Po potrebi obavljaju prijevoz te nose hranu starijim osobama. U dobrovoljnim vatrogasnim društvima provodi se pojačano dežurstvo.

“Cijelu situaciju dodatno su nam zakomplicirali nesavjesni građani, koji su spaljivanjem biljnog otpada izazivali i do 30 požara otvorenog prostora dnevno. U posljednjih nekoliko dana imali smo velike požare kod Muća, na Hvaru te na Vidovoj gori na Braču. Kako bismo smanjili opterećenje na vatrogasce, a ujedno i smanjili mogućnost dolaska u kontakt sa zaraženim osobama na požarima otvorenog prostora, odlučili smo se na uvođenje potpune zabrane spaljivanja biljnog otpada na području županije”, objasnio je zapovjednik VZŽ Splitsko-dalmatinske Dražen Glavina.

DVD Martijanec – ophodnja

Prema riječima zapovjednika VZŽ Krapinsko-zagorske Marijana Lovrenčića, uz redovite ophodnje, vatrogasci su angažirani na dežurstvu u centru za karantenu za vozače teretnih vozila u Tuheljskim Toplicama.

I u ostalim županijama vatrogasci postupaju prema zapovjedima i redovito prate situaciju. O spremnosti vatrogasnog sustava svjedoči i brzi angažman na ispomoći iz drugih županija za vrijeme potresa u Zagreba.

Kako vatrogascima olakšati posao?

Kako bi bilo što manje intervencija, prvenstveno se treba pridržavati općih mjera zaštite od požara u kućanstvu.

Također, vatrogasci pozivaju građane da obavezno obavijeste vatrogasce ukoliko u kućanstvu imaju osobu u samoizolaciji.

Do ove krize građani su ovisili o pomoći vatrogasaca u slučaju požara, ali drugih opasnosti. Sada vatrogasni sustav ovisi o odgovornom ponašanju pojedinaca kako bi nesmetano mogli nastaviti s provođenjem svakodnevnih aktivnosti.


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Povezane objave

Back to top button
Close