Vijesti

Vatrogasci poslali ozbiljno upozorenje: Ne otežavajte gašenje požara!

Zbog dosta suhog raslinja u Dalmaciji, prijeti velika opasnost od izbijanja požara na otvorenom, zbog čega vatrogasci apeliraju na građane da se ponašaju odgovorno, piše Net.hr.


Hrvatska vatrogasna zajednica upozorila je građane zbog opasnosti od izbijanja požara tijekom toplinskog vala koji će ovoga tjedna zahvatiti cijelu zemlju.

Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), toplinski val će u srijedu i četvrtak pogoditi riječko, splitsko i dubrovačko područje, dok će se u petak proširiti i na osječko, zagrebačko i karlovačko područje.

Zbog dosta suhog raslinja u Dalmaciji, prijeti velika opasnost od izbijanja požara na otvorenom, zbog čega vatrogasci apeliraju na građane da se ponašaju odgovorno i pritom:

  • ne bacaju opuške, staklo i ne pale vatru na otvorenom prostoru
  • ako koristite roštilje u domaćinstvu, ne činite to za vjetrovita vremena i obavezno ugasite žare nakon njegova korištenja
  • požar se brzo širi u kamp prikolicama i čamcima, stoga ih odmah napustite ako ne možete požar ugasiti na siguran način
  • u njegovoj početnoj fazi ne otežavajte vatrogascima gašenje, a sebe ne dovodite u opasnost, kako biste požar iz blizine promatrali ili ga fotografirali i snimali
  • ne koristite dronove za snimanje požara, jer time ugrožavate sigurnost protupožarnih zrakoplova koji sudjeluju na intervenciji. Pilotske posade obustavit će letačke operacije odmah po uočavanju drona u zoni svojih aktivnosti što će otežati sprječavanje širenja požara i dovesti u opasnost živote ljudi.
  • održavajte okućnice čistima jer time smanjujete mogućnost proširenja požara na okolne objekte

Posebno upozoravaju građane da ne ostavljaju djecu ni kućne ljubimce u automobilima jer u takvim uvjetima brzo dolazi do dehidracije i toplinskog udara, što može dovesti do teških oštećenja organa, a u konačnici i smrti.

“Ako primijetite požar, odmah nazovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112”, zaključuju iz Hrvatskog vatrogasnog centra.

Vatrogasci poslali ozbiljno upozorenje građanima zbog toplinskog vala:
Foto: HVZ

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Back to top button
Close