Tech

Vaš iPhone može vas snimati bez vašeg znanja

Nakon što je sigurnosni stručnjak otkrio da aplikacije na iPhoneu mogu potajno snimati fotografije i video, od Applea se traži da promijeni način na koji se aplikacijama daje dozvola za pristupanje kameri, piše 24sata


Austrijski programer Felix Krause napravio je aplikaciju koja je mogla svake sekunde snimiti fotografiju korisnika i poslati je dalje, bez da je korisnik telefona znao da iPhone ikako snima. Bez zvuka, svjetlosnog signala ili LED-ica. To je nazvao ‘petljom privatnosti koja se može zlorabiti’.

Kad neka aplikacija želi pristupiti kameri korisnik joj mora dati dozvolu, a ista stvar vrijedi i kad aplikacija želi pristupiti vašoj galeriji, lokaciji… Krause je otkrio da nakon prvotne dozvole, aplikacija može snimati video i fotografije svaki put kad se otvori. Dok na računalu imate zeleno svjetlo kao znak da se snima, takvog indikatora nema na telefonu. Dozvole na telefonu ne razlikuju se ni za prednju ili stražnju kameru, a dozvola za kameru može omogućiti dodatni pristup i u najnovijoj verziji softvera koji ima prepoznavanje lica.

Krause kaže da ovo nije bug ili propust, već je stvar tako dizajnirana, ali da bi netko s lošim namjerama to mogao iskoristiti. To je demonstrirao aplikacijom koja je svake sekunde snimala onog tko koristi telefon, a pritom je i radila prepoznavanje lica kako bi prepoznala osobu koja koristi uređaj. Upozorio je tako da bi aplikacije mogle pratiti vaše emocije dok čitate društvene mreže ili snimati što pričate ili slati nekome vaš video dok ste u kupaonici, piše 24sata

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close