Scena

Varaždinske barokne večeri

Najpoznatiji ulomak iz Charpentierova Te Deuma i Händelova Glazba na vodi i Glazba za kraljevski vatromet barokni su evergreeni koji se često repriziraju i u Varaždinu. No, izvedba kojom je francuski maestro Hervé Niquet sa svojim ansamblom Le Concert Spirituel u petak otvorio 45. izdanje Varaždinskih baroknih večeri bila je sve samo ne rutinsko ponavljanje.


Bio je to prvorazredni spektakl nimalo manje blistav od raskošnog vatrometa koji je kasnije rasvijetlio nebo. Niquetovo inzistiranje na baroknoj kićenosti, oštrim kontrastima, energičnosti i razgovijetnoj virtuoznosti, uz začin autentičnog zvuka baroknih francuskih horni čija intonacija nije “ispeglana” temperacijom, sve je to izazvalo silno oduševljenje publike u varaždinskoj katedrali.

Na veličanstvenom koncertu imamo zahvaliti i Francuskoj, zemlji-partneru ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri koje su uvrštene u sadržaj Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous. I bez suvišnog inzistiranja na nekakvom jubileju, do kojeg se ipak treba strpjeti još pet godina, bilo je ovo izvanserijsko glazbeno slavlje koje se u Varaždinu, ali i brojnim drugim mjestima uže regije, nastavlja brojnim koncertima i popratnim događanjima sve do 1. listopada.


Tekst: večernji hr

Slika: narod hr

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close