KolumneModerna tradicija

Valentinovo svaki dan

Evo ga, došao je i taj slavi dan, dan zaljubljenih odnosno Valentinovo. Danas se svi mi, bilo muškarci ili žene, želimo što bolje iskazati sa sladunjavim i romantičnim gestama i poklonima koji će naše voljene razveseliti, rasplakati (od dragosti), raznježiti i sl., pa kupujemo skupe parfeme i nakit, ili odlazimo na svečane večere gdje jedemo skupe specijalitete misleći da je upravo to pravi poklon za naše bolje polovice i kako smo sada „slobodni“ do sljedeće godine.

A kako je Valentinovo izgledalo nekoć?

Valentinovo je bilo samo još jedan dan u kalendaru u kojem smo našim voljenima dokazivali koliko nam znače. Nije mu se pridavao poseban značaj. Ljubav se pokazivala malim znacima pažnje kad god je bilo moguće. Pokazati znakove ljubavi nekada bilo je osobito za muškarca znak slabosti u očima drugih muškaraca, zato su se ti znaci pažnje prema osobi koja se voli pokazivali u tajnosti, a time su bili i puno vrjedniji nego možda danas.

U svojim dosadašnjim kolumnama nekoliko sam puta spomenula znakove pažnje u raznim momentima i trenucima i upravo su oni to Valentinovo koje mi slavimo danas. Valentinovo je prije trajalo čitavu godinu. Momci su onim curama koje su im se sviđale poklanjali najrumenije jabuke. Na druženjima ili prelima baš bi njih izabrali za ples, pohvalili bi im pred svima kolač ili kruh koji su one donijele ili bi glasno govorili kako baš ona najbolje čija perje „ Ma vidi ti Luce kako njoj ta perca samo klizidu iz ruke, za čas ona to rešeto do vrva napuni“. Također kada se pjevalo bilo u kolu ili izvan njega često bi momci spomenuli curino ime ili bi joj pjevajući namignuli, nasmijali se ili pokazali rukom prema njoj „ Mala moja preko kola priđi, poljubi me pa opet otiđi“. Često bi ih sačekali kod bunara ili uz rijeku i pomogli donijeti vodu ili veš koji bi prale na rijeci ili bi ih zamijenili u nekim težim poslovima.

Djevojke su na isti način momcima svakodnevno davale do znanja da im se sviđaju tako što bi ima primjerice za blagdane poput Uskrsa ili Božića poklonile najljepše ukrašeno jaje ili kolače napravljene samo za njih. Ona djevojka čiji je momak bio tamburaš napravila bi poseban „grofić od vune “ kao ukras za tamburu , znale su djevojke raditi i razne rukotvorine poput ručnika s inicijalima pa poklanjati svojim momcima i sl. Na prelima i druženjima i one bi hvalile svoje momke odnosno njihov jaki glas ili guste brkove „ Kad moj Iva grleno zapiva meni srce u grudi zaigra“ ili „ Meni ništa draže nije kada mi se Josa ispod brka smije“, a također bi kroz pjesmu i one ponekad prve zapjevale momku „ Alaj volim u kolu igrati, kad se dika do mene uhvati“.

I među djecom je bilo znakova simpatije i ljubavi koju su pokazivali jedni drugima . Dječaci bi onim djevojčicama koje su im se sviđale pomagali nositi torbu na putu do škole ili kuće, a djevojčice bi im zauzvrat poklanjale pola svoje pogače što su imale kod sebe. Uvijek je bilo i onih koji su bili manje romantični pa su svoju pažnju pokazivali čupanjem za kosu ili zadirkivanjem što je nekim djevojčicama smetalo dok bi se druge glumeći ljutnju zapravo smiješile jer su znale koji je pravi razlog. Žene su muževima često spremale njihovo najdraže jelo ili bi im plele maje s posebnim mustrama i željenim motivom. Muževi bi pomagali oko djece pa čak i oko nekih ženskih poslova kako bi svojim ženama pokazali koliko im znače.

Ljubav i pažnja prije su bili mnogo važniji i traženiji pokloni jer se cijenila svaka riječ, gesta ili osmijeh. Upravo riječju, djelom pa čak i samo osmijehom možemo nekome uljepšati dan i to ne samo na Valentinovo već i bilo koji drugi dan. Danas se sve većinom gleda samo materijalno, a ono pravo i istinsko se zaboravlja. Zašto svi ono koji na Valentinovo kupuju poklone ne učine to barem jednom tjedno ili mjesečno? Zašto svakodnevno ljudima koje volimo ne govorimo volim te ili ne napravimo nešto nježno i romantično za nju ili njega. Zašto svi čekamo Valentinovo kako bismo to pokazali?

Zar ljubav vrijedi samo taj dan?

Pokušajte od sutra razmišljati drugačije te se voditi metodama naših starih. Probajte svojim voljenima pokloniti mali znak pažnje svaki dan, ubrati cvijet s livade, otvoriti vrata, pokriti dekicom, nasmijati se , gledati utakmicu , igrati igrice , prošetati ili jednostavno samo reći volim te, jer ljubav nije veliki i skupi poklon na Valentinovo, ljubav je puno malih sitnica svaki dan.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close