VijestiZdravlje

Uzrokuje li alkohol debljanje?

 Izbacivanje alkohola visoko je na listi navika koje se preporučuju svima koji žele smršavjeti. No, hoće li stvarno povremena čaša vina ili pive upropastiti dijetne napore tema je brojnih debata stručnjakaAko si ikad brojala kalorije na dijeti dobro znaš da 1 g alkohola ima 7 kcal, gotovo jednako kao i gram masti. Kalorije iz alkohola se često nazivaju “praznim kalorijama” jer zauzimaju mjesto kalorijama iz nutritivno vrijednih namirnica. Kalorijska vrijednost alkoholnih pića nije zanemariva:

Pivo 0,33 L = 142 kcal
Crno vino 0,1 L=83 kcal
Bijelo vino, 0,1 L = 82 kcal
Votka, 0,03 L = 64 kcal
Viski 0,03 L = 75 kcal

Alkohol usporava metabolizam hranjivih tvari u korisne molekule smanjujući izlučivanje probavnih enzima iz gušterače. Alkohol također, ometa apsorpciju hranjivih tvari uništavajući i oštećujući stanice koje pokrivaju sluznicu želuca i crijeva, uz to ometajući i apsorpciju nekih tvari iz probavnog trakta u krv.

Brojanje kalorija dok si na dijeti zna biti naporno i obeshrabrujuće, a zabranjene namirnice brzo dovode do velike želje upravo za takvom hranom. Za dugoročno održavanje tjelesne težine i osjećaj vitalnosti, važno je unos kalorija ograničiti prema osobnim potrebama, ali bez gladovanja. Mršavimo zajedno klub nudi ti uravnoteženu prehranu i onu količnu kalorija koja je potrebna da zdravo mršaviš, a da se pritom ne opterećuješ onime što jedeš. Ovisno o tvojim potrebama, u Klubu te čekaju jelovnici uz koje, ako ih se pridržavaš, možeš zdravo mršavjeti 1 kg tjedno. Doznaj više!

Piće stvara “trbuščić”

Budući da jetra alkohol doživljava kao otrov, metabolizam alkohola uvijek ima prednost. Drugim riječima, bez obzira kada popiješ piće tvoje će se tijelo prvo “pozabaviti” razgradnjom alkohola, a tek onda i drugim tvarima. Posljedica toga je da tvoje tijelo ne iskorištava masti i ugljikohidrate za energiju. To ne znači da proces mršavljenja prestaje, ako si na dijetnom režimu, već da se odgađa. To potvrđuje i rad objavljen 2005. godine u časopisu Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences koji ističe da unos alkohola sprječava razgradnju masti i može potaknuti dobivanje na tjelesnoj masi. Neiskorištene masnoće se tada najčešće skladište u području trbuha zbog čega je i rasprostranjen naziv “pivski trbuščić”.

Otvara apetit

Još je jedan mehanizam pomoću kojeg se alkohol može negativno odraziti na dijetu. Sigurno si se osvjedočila kako unos alkohola “otvara apetit”. Zanimljivo, uživanje u piću uvijek traži i hranu bogatu mastima i solju što može znatno povisiti kalorijski unos. Što se više pića popije to želja za pridržavanje dijetnom režimu postaje manja, pa pravilna prehrana i dijeta padaju u drugi plan.

Još je jedan razloga zašto alkohol na dijeti (osobito primjerice nakon treninga) nije najbolja ideja. Naime, vjeruje se da unos alkohola smanjuje razinu testosterona, što se negativno odražava na izgradnju mišića, a samim time i na učinkovitost programa mršavljenja. Dodatno, uživanje u alkoholu se negativno odražava na kvalitetu sna, a poznato je da je loš san povezan s većim unosom hrane.

Pročitajte više na zdravakrava.24sata.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close