Zdravlje

Uživajte dok još možete, svijetu prijeti nestanak čokolade

U proizvodnji čokolade koristi se kakao, a ta biljka uspijeva jedino blizu ekvatora. Potrebni su joj određeni uvjeti za rast, kao što su visoka vlažnost i obilne kiše, piše 24sata


Stručnjaci predviđaju da bi temperatura u narednih 30 godina mogla porasti 2,1 stupnjeva Celzijusovih i promijeniti mnogo toga. Između ostalog, kakao bi mogao prestati rasti, a to znači da bi propala i svjetska industrija čokolade.

Znanstvenici kažu da, kako temperatura raste, iz tla i biljaka će se istiskivati sve više vode, a kiše vjerojatno neće biti dovoljno da bi nadoknadila taj gubitak vlage.

Čelnici zemalja kao što su Obala Bjelokosti i Gana, o kojima ovisi više od polovice svjetske proizvodnje čokolade, suočit će se s velikim problemom kako održati opskrbu kakaom na sadašnjem nivou.

Prosječni čovjek u zapadnim državama pojede 286 čokoladica godišnje za čiju proizvodnju je potrebno 10 stabala kakaa – iz kojih se izvlače kakao i kakaov maslac, ključni sastojci u proizvodnji ove slastice.

Više na 24sata

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close