VijestiScenaKultura

U uži izbor za međunarodnu književnu nagradu Man Booker International ove je godine ušlo šest književnih djela

U uži izbor za međunarodnu književnu nagradu Man Booker International ove je godine ušlo šest književnih djela, koja fabularno i tematski čitatelja vode na put oko svijeta, od Istanbula i austrijskih Alpi do Južne Koreje i Kine, a bave se temama kao što su velika glad u Kini i građanski rat u Angoli, žensko prijateljstvo u Napulju kojim vlada Camorra i neobično buntovništvo jedne južnokoreanske supruge


Finalisti nagrade, koja se dodjeljuje autorima čije su knjige prevedene na engleski jezik i njihovim prevoditeljima, su turski dobitnik Nobelove nagrade za književnost Orhan Pamuk, talijanska spisateljica koja piše pod pseudonimom Elena Ferrante, kineski disidentski pisac Yan Lianke, angolski pisac Jose Eduardo Agualusa, Austrijanac Robert Seethaler i Koreanka Han Kang, prenosi britanski Guardian.

Njih je između 13 književnih djela uvrštenih u širi izbor za tu 50 tisuća funta vrijednu nagradu izdvojilo petočlano prosudbeno povjerenstvo, kojim je predsjedao novinar Boyd Tonkin iz lista The Independent.

Sa zastupljenih šest različitih svjetskih jezika, te po prvi put u užem izboru uvrštenim autorima iz Angole, Austrije, Južne Koreje i Turske, sudački je panel posebno ponosan na “uzbudljiv” uži izbor, piše Guardian.

“Naš izbor pokazuje da prijevodna literatura širi granice ne samo našega svijeta, već i same umjetnosti pisanja’, kazao je Tonkin. ‘Taj će uzbudljiv popis povesti čitatelje na put oko svijeta u prvoklasno prevedenim nezaboravnim pričama. Nadamo se da će čitatelji diljem svijeta podijeliti naš užitak i uzbuđenje”, dodao je.

Članica žirija Tahmima Anam, spisateljica i antropologinja, napomenula je da je konačni popis rezultat strastvene rasprave sudačkog panela. “Svatko je od nas morao malo popustiti, no vjerujem da smo u konačnici sastavili popis na koji svi možemo biti ponosni”, kazala je.

Više na tportal.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close