AutomotoVijesti

Uz pomoć Rimca srušili svjetski rekord!

Švedski Koenigsegg je svojim modelom Regera srušio svjetski rekord za najbrže ubrzanje do 400 km/h i zaustavljanje nakon toga. Za 0-400-0 km/h automobil s baterijom tvrtke Rimac automobili treba 31,49 sekundi, piše 24 sata.


“Dobro obavljen posao baterijo”, objavio je u petak Mate Rimac na Facebooku. Tim se statusom Rimac osvrnuo na tvrtku Koenigsegg koja je svojim hiperautomobilom Regera srušila jedan od najekstremnijih rekorda u svijetu automobila. Auto mora iz mjesta što prije ubrzati do 400 km/h i ona maksimalno brzo zakočiti sve dok se potpuno ne zaustavi.

Za ovu “operaciju” Regeri je trebalo samo 31,49 sekundi, a kako je to izgledalo možete pogledati u videu.

Lov na najekstremniji rekord u svijetu cestovnih automobila otvorio je prije dvije godine Bugatti. Tada je bivši F1 vozač Juan Pablo Montoya za volanom Chirona ostvario vrijeme od 41,96 sekundi. Ubrzo nakon toga rekord je preuzeo Koenigsegg s modelom Agera RS koja je čitav zadatak obavila za 36,44 sekundi. Od tada švedski proizvođač ne ispušta ovaj rekord “iz svojih ruku”.

Pri ovom obaranju rekorda za ubrzanje do 400 km/h autu je trebalo samo 22,87 sekundi, dok je kočenje do zaustavljanja trajalo 8,62 sekunde. Rekord je srušen na specijalnoj stazi u Švedskoj, a Regeru je vozio Koenigseggov testni vozač Sonny Persson.

Koenigsegg Regera je hiperautomobil koji ima benzinski motor snage 1100 KS i tri dodatna električna motora. Ukupna snaga sustava iznosi više od 1500 KS a okretni moment 2000 Nm. Sve to ne bi bilo moguće bez tvrtke Rimac automobili. Naime, po narudžbi Koenigsegga Rimac automobili su razvili posebnu bateriju koja unatoč kapacitetu od samo 4,5 kWh može isporučiti trenutnu snagu od 500 kW.

Baterija teži samo 115 kg i zauzima 67 litara prostora tako da su je Šveđani vrlo lako uklopili u automobil. Masa Regere također je ostala vrlo malih 1470 kilograma. Regera stoji oko 1,8 milijuna eura bez poreza što znači da bi kod nas na tržištu stajala oko 20 milijuna kuna. Proizvest će samo 80 primjeraka.

Donosi 24 sata.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close