NovacIzdvojeno

UVODI SE DJEČJA KARTICA Znate li tko će je i kako moći koristiti?

Od lipnja sve će obitelji s djecom u Hrvatskoj imati pravo na virtualne dječje kartice koje će im omogućavati pogodnosti i popuste na robe i usluge. Riječ je o novom projektu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koja za cilj ima podizanje standarda i kvalitete života obitelji.


E-Dječja kartica je usluga, odnosno mobilna aplikacija kao isprava kojom se utvrđuje roditelj s brojem djece, a na temelju koje se potom ostvaruje mogućnost za pogodnosti i popuste. Aplikacija se neće moći koristiti kao sredstvo plaćanja, bit će besplatna za sve korisnike, a predviđene pogodnosti odnosno popusti povećavali bi se s brojem djece u obitelji.

Riječ je o prvoj takvoj pronatalitetnoj mjeri s nacionalne razine u Europi, koja neovisno o broju djece i bez dohodovnog cenzusa ili članarine omogućava financijske uštede obiteljima. Naime, većina zemalja članica Europske unije nudi obiteljske kartice roditeljima s troje ili više djece, točnije Obitelj 3+ kartice, a koje su dostupne i u Hrvatskoj uz plaćanje prethodno utvrđenog iznosa članarine.

Cilj Ministarstva je da dječjom karticom promiče društveno odgovorno poslovanje za stvaranje povoljnog i poticajnog okruženja za obitelj i mlade. Postavljanje sustava u testnu okolinu te inicijalne podrške u korisničkom testiranju usluge e-Dječja kartica kroz sustav e-Građani očekuje se 1. travnja 2020. godine, a usluga e-Dječja kartica bit će dostupna za korištenje i primjenu tijekom lipnja 2020. godine’‘, kazali su iz Ministarstva Glasu Slavonije.

S pojedinim partnerima se još pregovara, no ističu kako je izgledno da hrvatske obitelji koje u lipnju aktiviraju svoju e-Dječju karticu mogu očekivati popuste na posjete nacionalnim parkovima, muzejima, kazalištima te za željeznički prijevoz. E-Dječja kartica trebala bi biti i svojevrsni simbol društvenog konsenzusa oko demografske obnove s ciljem promoviranja obitelji s više djece, zaključuju iz Ministarstva.

Koncept “kartice” koja to zapravo nije omišljen je, ističe se, jer je Ministarstvo ovim projektom željelo pridonijeti i digitalizaciji društva: “E-Dječja kartica bit će namijenjena roditeljima maloljetne djece, a čije će korištenje, u suradnji s javnim i privatnim sektorom, omogućavati razne pogodnosti odnosno popuste na proizvode i usluge te će u prvoj fazi implementacije biti dostupna kao aplikacija za mobilne uređaje, kao doprinos digitalizaciji društva u skladu sa Zakonom o državnoj informacijskoj infrastrukturi. Usluga e-Dječja kartica bit će dostupna u sustavu e-Građani, uz korištenje sustava NIAS – Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav. Kroz uslugu e-Dječja kartica zaprimat će se zahtjevi te će se generirati pristupni podaci za mobilnu aplikaciju”.

Ističu i kako iskustva pojedinih europskih zemalja potvrđuju da je korištenje obiteljske kartice učinkovit alat za smanjenje troškova obitelji s više djece te da se pokazala kao izvrstan alat koji prema obiteljima mogu koristiti svi oni koji žele pridonijeti podizanju standarda obitelji.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close