KarijeraIzdvojeno

Uvjeti Europske unije: Hrvatska do 2030. mora otvoriti 200.000 radnih mjesta

JE LI IZVEDIVO?

Portugalsko predsjedništvo Vijeća EU u svibnju organizira sastanak na kojem se očekuje da će Europska unija prihvatiti nove socijalne ciljeve koje treba ispuniti do 2030. godine.


Jedan od glavnih ciljeva je da do kraja desetljeća bude zaposleno barem 78 od 100 osoba u dobi od 20 do 64 godine. Svakoj državi članici prepušteno je da postavi svoje ciljeve.

Hrvatski cilj je da do kraja 2030. zaposlimo 75 posto odraslih u dobi od 20 do 64 godine, što je osjetno iznad trenutačnih prosječnih razina u EU.

Kako bi se to ostvarilo, Hrvatska bi do kraja desetljeća morala otvoriti dvjesto tisuća novih radnih mjesta te bi ukupan broj zaposlenih bio nešto iznad 1,8 milijuna osoba.

Hrvatska je trenutno treća najlošija članica EU s udjelom zaposlenosti u odrasloj populaciji od samo 66 posto. Lošiji od Hrvatske samo su Grčka i Italija, gdje je taj udio nešto iznad 60 posto.

Pri vrhu su Švedska, gdje rade 82 od 100 odraslih, zatim Njemačka gdje je taj udio 80 posto, ali tik uz Nijemce su Češka i Estonija koje su bolje i od Nizozemske. Slovenija je već sada po zaposlenosti na 76 posto, gdje bismo mi željeli biti za deset godina, kao i Bugarska, a Slovačka ima udio od 73 posto.

Naš gospodarski oporavak mora biti uključiv, pravedan i podrazumijevati velik broj radnih mjesta. Želimo ukazati na važnost postupnog prelaska s hitnih politika na politike oporavka za naša tržišta rada, što će EU poduprijeti iz svojih izvora financiranja”, kazao je Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik za gospodarstvo tijekom postavljanja ciljeva.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close