TurizamIzdvojeno

Utvrda Nečven stoljećima je „čuvala“ mačkulu – moćno topničko oružje 17. i 18. stoljeća

VRIJEDNO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE

Izvrsno očuvana mačkula, kakvom se i danas slavi pobjeda na Sinjskoj alci, pronađena je na jednoj od dvije „čuvarice“ vrata Krke, srednjovjekovnoj utvrdi Nečven, koju će s utvrdom Trošenj na drugoj strani kanjona uskoro povezivati viseći pješački most, izvijestili su iz Nacionalnog parka Krka.


Tijekom konzervatorskih radova na srednjovjekovnoj utvrdi Nečven u Nacionalnom parku „Krka“ u ožujku arheologe je oduševilo vrijedno otkriće topničkog oružja – mačkule.

Riječ je o izvrsno očuvanom brončanom primjerku oružja kojim se napadalo utvrđene objekte i neprijatelje u dubokim zaklonima, iz kojeg se razvio današnji minobacač. Mačkula (mužar, merzer) je oružje koje zauzima posebno mjesto u hrvatskoj ratničkoj baštini. Pucnjevima iz mačkula slavi se svaki pogodak „u sridu“ na Sinjskoj alci, a njezina vrijednost dodatno dolazi do izražaja tijekom proglašenja slavodobitnika pri čemu je taj svečani čin popraćen pucnjevima iz mačkula s bedema starog Grada.

Sustavna arheološka istraživanja lokaliteta Nečven započela su u rujnu 2011. godine, a paralelno s arheološkim iskopavanjima, izvodili su se i radovi na konzervaciji pronađene arhitekture, kao i na obradi pronađenih metalnih i kamenih artefakata u restauratorskoj radionici NP „Krka“.

Pronađena mačkula još je jedno u nizu vrijednih otkrića koje će upotpuniti arheološku zbirku NP ‘Krka’ te doprinijeti valorizaciji kulturnopovijesne baštine naših krajeva“ istaknula je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica te pojasnila kako su uređenje i obnova utvrde Nečven dugogodišnje aktivnosti očuvanja baštine koje se odvijaju paralelno s pripremnim aktivnostima za buduću izgradnju visećeg pješačkog mosta preko kanjona Krke koji će povezati utvrde Nečven i Trošenj.

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: Nacionalni park Krka

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close