ZnanostTurizam

U utrobi VELEBITA pronađena prva podzemna životinjska vrsta s krilima – “Špiljska Hajdi”!

Hrvatski biospeleolozi pronašli su duboko u utrobi Velebita sićušnog kukca s očuvanim krilima, što ih je potpuno iznenadilo, jer je to prvi nalaz podzemne životinjske vrste s krilima uopće.

Nema nikakve dileme da se radi o troglobiontu, kako stručnjaci nazivaju pećinske životinje potpuno prilagođene podzemnom svijetu, ali su se te životinje smatrale potpuno nespojive s krilima.

Ta činjenica, kao i udaljenost novog kukca od najbližih srodnika, naveli su stručnjake da mu daju ime “špiljska Hajdi” (Troglocadius hajdi), po malom letećem biću iz slavenske mitološke tradicije koje nosi vijesti o sudbini.

Tragovi tih mitoloških bića u narodnoj tradiciji prisutni su i danas u Gorskom kotaru u imenu pećine Hajdova hiža, iznad sela Grbajel.

Bili smo jako iznenađeni, jer je bilo neočekivano da nešto može letjeti u potpunom mraku, kazala je za Hinu Martina Pavlek s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, jedna od autorica šestočlanog međunarodnog tima biologa.

Tim stručnjaka čine još Marija Ivković sa Sveučilišta u Zagrebu, Trond Andersen, Linn Katrine Hagenlund i Gunnar Mikalsen Kvifte sa Sveučilišta Bergen u Norveškoj, te Viktor Baranov s Leibnitz instituta u Berlinu.

Članak je objavljen u časopisu „PLoS ONE“, u čijem zaglavlju stoji da je prvi svjetski multidisciplinarni časopis otvorenog pristupa, koji objavljuje vrhunska znanstvena istraživanja, temeljena na strogoj metodologiji i visokim etičkim standardima.

Prvi primjerak novog roda i nove vrste pronađen je 2010. u Lukinoj jami na dubini oko 800 metara. Pronašao ga je speleolog Hrvatskog biospeleološkog društva Marko Lukić tijekom ljetne ekspedicije u tu jamu. Godine 2011. pronađene su tri nove jedinke na dubini od 980 metara, a dvije godine potom na istoj dubini, u dvorani u kojoj je bio smješten treći kamp speleologa, još nekoliko primjeraka.

Više čitajte na Jutarnjem listu. 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close