VijestiKultura

Ususret šestoj Noći knjige: Fotonatječaj BILO KUDA – KNJIGA SVUDA!

Pred nama je šesta po redu Noć knjige, manifestacija koja u središte svojega interesa stavlja knjigu, autora, čitanje i čitatelja, nastojeći barem na trenutak skrenuti pozornost na ljepotu i značenje pisane riječi, čaroliju ukoričenih svjetova i radost njihova upoznavanja.


Ove godine iznimno Noć knjige održat će se od 21. do 24. travnja, i tako “zagrliti vikend”, čime će postati najdulja kulturna noć u Hrvatskoj. Brojnim programima i prodajnim akcijama obuhvatit će Dan hrvatske knjige (22. travnja) te Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja), a istovremeno i brojnim školarcima diljem Hrvatske omogućiti da prvi dan škole provedu s knjigom u ruci.

Noć knjige 2017. obilježit će se u čak 234 grada i mjesta širom zemlje. Više od 500 sudionika (knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, instituti, kulturni centri, bolnice, muzeji, udruge pisaca i ljubitelja knjige…) pripremilo je više od 1020 različitih programa i prodajnih akcija (s najvećim brojem programa u Zagrebu – 255) koji će obuhvatiti najmlađe i najstarije, školarce i studente, bicikliste, kvizomane, profesionalne pripovjedače i zahvalne slušače, čitače od stila i bibliofile raznih profila.

PUTUJ S KNJIGOM

U suradnji s Hrvatskim željeznicama i Jadrolinijom, organizatori Noći knjige omogućili su putnicima u prigradskim vlakovima na području Zagreba i okolice i putnicima sva tri plovna područja Jadrolinije (deset brodskih linija, od sjevera do juga Jadrana) emitiranje audiopriča/zvučnih knjiga za djecu. Audiopriče je ustupila Croatia records iz svoje edicije „Bakine priče“ (od 21. do 24. travnja).

BILO KUDA, ČITAJ SVUDA!

Kada ste zadnji puta s knjigom prošetali u obližnji park ili pročitali poglavlje napetog romana na autobusnoj stanici? Knjige nas mogu odvesti na mjesta koja jedva možemo i zamisliti – a kamo mi možemo odvesti njih? Gdje nam sve knjiga može biti suputnik?

U Noći knjige 2017. odvojite vrijeme za knjigu, ponesite je sa sobom kamo god se zaputili, zabilježite to fotoaparatom i podijelite s nama svoje čitateljske trenutke. Autore najboljih fotografija organizatori noći knjige će nagraditi Kraševim poklon-paketima, koji je organizatorima Noći knjige, u svrhu promocije knjige i čitanja, ovom prilikom ustupio i svoj popularni slogan, koji je davne 1935. za Kiki osmislio Ratko Zvrko, novinar i pisac.

Organizatori Noći knjige 2017. su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena.

Noć knjige 2017. održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Odjela za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.Realizaciju ovogodišnjeg programa financijski su pomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb.


 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: PR

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close