ZdravljeIzdvojeno

Uspješnom potražnom akcijom HGSS Stanice Gospić pronađen i spašen mladi belgijski par

U srijedu u 18.30 sati HGSS je zaprimio poziv sa primorske strane Velebita iznad mjesta Prizna od dvoje mladih belgijskih državljana koji su imali namjeru spustiti se sa Velikog Alana u Priznu te trajektom otići na Pag.


Međutim, uz to što su dosta kasno krenuli u taj poduhvat, stvar se dodatno zakomplicirala nakon što su skrenuli sa planinarske staze i svjesni toga nastavili put dalje.

“To se ispostavilo kao loša odluka jer su nakon nekoliko kilometara hodanja kroz kršovita, niskim grmljem i raslinjem obrasla bespuća primorske strane Velebita zaglavili na stjenovitom i vrlo nepristupačnom dijelu od kuda više nisu mogli niti znali nastaviti put. Kao dodatni otežavajući faktor primicala se i noć a bura je bila u jačanju.

Potpuno dezorijentirani i bez idejni u noći vidjeli su samo svjetla na Pagu i susjednim otocima i promatrali svoje željeno odredište koje se i nije činilo tako daleko, ali samo pogledom. Uz sve to dodatno otežavajući faktor bio je i taj što je mladiću u potpunosti raspala se gojzerica. Jedino što im je preostalo bilo je pozvati pomoć preko Centra 112″, navodi HGSS.

Ono što je sretna okolnost ove potrage je dostupnost signala za mobitel pa su mladi planinari u kontaktu sa spašavateljima dobili upute što činiti kako bi bili čim prije pronađeni. Također sreća je i to da nisu bili povrijeđeni, a sa sobom su imali dovoljne zalihe hrane i vode.

“Nakon što smo dobili lokaciju mladog para i napravili plan potrage, 10 spašavatelja krenulo je u potragu. Na ovom dijelu Velebita nema planinarskih staza već se djelomično naziru tzv. „kozje staze“ kojima su se nekad kretali stanovnici velebitskih i pod velebitskih sela i njihovo blago. Kako staze ne služe svrsi već duži niz godina, nema stanovnika kao ni koza, tek protrči po neka divljač, one su obrasle raslinjem i postale gotovo neprohodne, što je ovu potragu činilo izuzetno zahtjevnom”, priopćio je HGSS.

Spašavatelji su u potrazi koristili i bespilotnu letjelicu pomoću koje u 22 sata pronalaze izgubljene planinare. Iako je zračna udaljenost od vozila do nesretnih planinara iznosila „samo“ 1,3 km, spašavateljima je trebalo 3 sata da se probiju do njih te pronađu najbolji i najlakši put i sigurno ih spuste s planinare.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: HGSS Gospić

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close