Lifestyle

Uspješno okončana potraga HGSS-a Gospić – pronađen profesor na području Baških Oštarija!

Proteklog vikenda na Baškim Oštarijama  u jednom kampu održavao se Mystic Mountain Festival. U subotu u 21.20 sati, HGSS Stanica Gospić od strane jednog posjetitelja Festivala zaprimila je dojavu o nestanku osobe koja je u društvu s još troje ljudi krenula u šetnju. Navodno imali su namjeru popeti se na vrh Kiza koji se nalazi u lancu Dabarkih kukova. Na teren je odmah po dojavi izašlo 13 spašavatelja sa tri vozila. Tri člana ove „ekspedicije“ više sretno nego spretno uspjeli su se vratiti u bazni kamp, ali četvrti član je “mistično” nestao…

Od trenutka spoznaje da fali jedan član Festivala priča i okolnosti nestanka temeljem izjava preostalih članova  mijenjaju se iz sata u sat. Spašavatelji su cijelu noć pretraživali sve šumske ceste  na širem području Baških Oštarija te pokušavali temeljem izjava preostala tri člana grupe koja su se vratila, kronološki posložiti priču i pobliže odrediti područje potrage temeljem točke zadnjeg viđenja nestale osobe. Međutim, to je bila za spašavatelje „nemoguća misija“.

Izjave se nisu slagale,  kronologija još manje, logiku isključujemo i zaključujemo da je nešto čudno u ovoj prekrasnoj zvjezdanoj noći i nastavljamo pretraživati područje do jutarnjih sati. Tokom noći uspijevamo dobiti informaciju da je nestala osoba državljanin Republike Hrvatske, star 48 godina i profesor na jednom fakultetu.

U nedjelju u jutro potraga se nastavlja, spašavatelji još jednom pretražuju područje koje su pretražili prethodnu noć ali i šire kako bi pronašli nestalu osobu. Konkretnijih informacija nije bilo ni drugi dan iako smo obradu i prikupljanje informacija o ovom događaju prepustili policijskim službenicima.  I ovaj dan završavamo sa analizom učinjenog i izradom plana za idući dan,  ne uzimajući previše u  obzir informacije koje smo dobili od članova veselog društva.

U ponedjeljak, treći dan potrage spašavatelji u 10.30 sati na šumskoj cesti kod lokaliteta Dabarska jezera pronalaze nestalu osobu, iscrpljenu, dezorijentiranu i dehidriranu. Bilo je to 6.5 km udaljeno od mjesta gdje su ostavili vozilo a 10-ak km od mjesta gdje su zadnji put bili  svi zajedno. Nakon pregleda i male okrijepe spašavatelji vozilom transportiraju pronađenu osobu na Baške Oštarije, gdje je u 12 sati predaju timu hitne medicinske pomoći i policijskim službenicima na daljnju obradu.

Za vrijeme transporta spašavatelji su optimistično pokušavali u razgovoru sa profesorom  konačno saznati „pravu priču“ i okolnosti mističnog nestanka.  Ali ne, nije im pošlo ni ovaj put za rukom, naprotiv u ovom  dugometražnom filmu punom rupa profesor je anulirao i one kratke posložene dionice – ističu iz HGSS-a Gospić.

Svaka akcija je posebna i jedinstvena, naročito potražne akcije koje su najčešće i znaju biti  dugotrajne, s puno nepoznanica, iscrpljujuće,  sa sretnim ili manje sretnim završetkom ali gotovo uvijek s poukom, pa i za nas spašavatelje. Iz ove akcije mi pouku nećemo izvlačiti, to ostavljamo svakom čitatelju za sebe.

Naše bogato iskustvo nadogradili smo s još jednim i naučili novu lekciju. Ipak, mi smo tu da učimo i radimo a profesor da ocijeni jesmo li ovog puta zadovoljili?

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: HGSS Gospić

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close