VijestiTurizam

Uspješno održan 4. Regionalni forum obiteljskog smještaja za regiju Lika – Karlovac

Četvrtu godinu zaredom u organizaciji sekcije Zajednice obiteljskog turizma za regiju Lika – Karlovac i u partnerstvu s Turističkim zajednicama Ličko-senjske i Karlovačke županije, u restoranu La Mirage u Karlovcu u četvrtak je održan Regionalni forum obiteljskog smještaja koji je i ove godine okupio veliki broj pružatelja usluga obiteljskog smještaja te partnera Foruma koji su izložili svoje proizvode i predstavili svoje usluge.


Na početku foruma nazočnima se prigodno obratio Zlatko Kuzman, predsjednik ŽK Karlovac i skrenuo pažnju na činjenicu da Karlovačka i Ličko-senjska županija bilježe izrazito veliki rast turističkog prometa u obiteljskom smještaju i povećanje broja smještajnih kapaciteta posljednjih godina.

Mi smo u Karlovačkoj županiji najbolja kontinentalna županija po broju noćenja i broju dolazaka stranih turista. Imamo veći broj noćenja i dolazaka od 7, 8 županija zajedno. Dvadesetak posto raste broj noćenja i dolazaka već nekoliko godina uzastopno i taj oblik obiteljskog smještaja i obiteljskog turizma ima sve veći značaj”, rekao je Kuzman te istaknuo ulogu Zajednice obiteljskog smještaja HGK u daljnjem marketingu i pozicioniranju ovog oblika smještaja radi podizanja kvalitete i povećanja konkurentnosti.

U radnom dijelu prvoga bloka naglasak je bio upravo na dosadašnjim postignutim rezultatima i daljnjem razvoju obiteljskog turizma u Republici Hrvatskoj, važnosti brendiranja smještaja u cilju razvijanja znaka kvalitete “Izvorno hrvatsko domaćinstvo” uz poticanje korištenja usluga domaćih proizvođača u opremanju objekata i korištenja usluga digitalnog marketinga domaćih tvrtki koje imaju izuzetno kvalitetna rješenja koja mogu bitno unaprijediti usluge domaćina u obiteljskom smještaju. Ličko-senjska županija je predstavila svoj projekt razvoja kluba kvalitete Blue&Green Homestay.

Veliki dio prvog bloka izlaganja i rasprava nakon njega posvećena je temama vezanim uz zakonodavni okvir, odnosno pojašnjenje poreznog položaja pružatelja usluga smještaja u domaćinstvu, nadležnost turističke inspekcije u radu s privatnim iznajmljivačima te novinama u zakonskoj regulativi kod razvrstavanja i kategorizacije objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge smještaja.

Drugi blok izlaganja posvećen je temama kroz koje su se prisutni mogli upoznati s aktualnim trendovima iz Booking.com-a i dobiti uvid kako stoji hrvatski obiteljski smještaj na booking.com platformi, upoznati se s novim turističkim magazinom The Plitvice Times koji pokriva široko područje Plitvica i svakodnevno, isključivo na engleskom jeziku, informira turiste, građane i one koji su zainteresirani za ovo područje te s mogućnošću uključivanja ponude smještaja na platformu Via Adriatice.

Vrlo važna tema bilo je i kako pripremiti svoje smještajne kapacite i najzahtjevnijim gostima te koje su pogodnosti RBA turističkog kredita za domaćine – bilo da se radi o kupnji, gradnji, adaptaciji postojećih kapaciteta, gradnji bazena ili uređenju okoliša.

Veliku pažnju i brojna pitanja izazvale su prezentacije primjera dobre prakse samih privatnih iznajmljivača koji su uspješno razvili svoje poduzetničke priče i potvrdili ponovo da je čovjek ključ uspjeha u turizmu i da projekti koji se posljednjih godina razvijaju slijede svjetske trendove u ekologiji i razvoju održviog turizma.

Umrežavanje dionika ključno je u svrhu kreiranja inovativne i zaokružene turističke ponude, odnosno prilikom svakog planiranja turističkih aktivnosti unutar destinacije. Kvalitetnim umrežavanjem s ostalom ponudom u destinaciji ostvaruju se ciljevi, konkurentnost, inovativnost te obogaćuje ponuda destinacije, a tako i svakog pojedinačnog smještajnog objekta. Dvije posljednje prezentacije pružile su upravo takvu mogućnost prisutnim iznajmljivačima.

Tijekom trajanja Foruma, posjetitelji su se mogli se informirati o novim uslugama i proizvodima specijaliziranim za unapređenje obiteljskog smještaja te novostima i pogodnostima u bankama i štedionicama.

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close