VijestiTech

Uspješno odrađena protupožarna sezona 2019.

Analiza protupožarne sezone 2019. bila je tema današnje konferencije za medije održane u uredu Hrvatske vatrogasne zajednice. O njezinom uspješnom provođenju govorili su glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut, zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga brigadni general Krešo Tuškan, rukovoditeljica Službe za ekologiju u Hrvatskim šumama Jasna Molc i načelnica Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze Vlasta Tutiš.


Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković prije pregleda ovogodišnje požarne sezone zahvalio se svim sudionicima na odličnoj suradnji i koordiniranosti kao i uspješnom izvršenju Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku. Svoju zahvalu uputio je svim sudionicima Programa Vlade RH: od ministarstava, županijskih vatrogasnih zajednica do čelnika jedinica lokalne uprave i samouprave.

Posebno se zahvalio Vladi RH te ministru unutarnjih poslova i ministru obrane koji su bili aktivno uključeni tijekom cijele požarne sezone.

Samo provođenje mjera Programa Vlade dalo je rezultate na svim razinama. Ovogodišnja sezona zauzima po broju požara visoko treće mjesto u posljednjih 11 godina. Ipak, izgorjela površina smanjena je za čak 15 posto uspoređujući razdoblje od 2009. do 2018. godine, zahvaljujući brzom uočavanju i gašenju požara. Brza reakcija vatrogasnih i zračnih snaga, rad svih subjekata, poboljšan sustav za dojavu požara, uvođenje novih kamera doprinio je i bržem izlasku vatrogasnih postrojbi na intervenciju, rekao je Tucaković.

Dodao je i kako je u gašenju ovogodišnjih požara raslinja u Republici Hrvatskoj ozlijeđeno sedam vatrogasaca i dva građanina dok je pet građana smrtno stradalo. Promatrajući nastale štete u požarima u 2019. godini, osim dijelom na infrastrukturi i svakako okolišu, nije bilo direktnih značajnijih šteta za građane RH, turiste i njihovu imovinu.

“Unatoč velikom broju požara, indeks opožarene površine tj. prosječna površina po požaru, daleko je manja u odnosu na prosjek što ukazuje na brzu reakciju vatrogasnih i zračnih snaga i kvalitetan rad svih subjekata”,  rekao je zapovjednik Tucaković i istaknuo kako je korištenje novih tehnologija, što uključuje bespilotne letjelice, kamere, izradu nove aplikacije za slanje slika s terena u zapovjedni centar dalo je dobre rezultate pa je tako kod požara u šibenskoj Dubravi IC kamera otkrila žarište požara.

Na kraju je najavio sveobuhvatnu analizu s vatrogascima na terenu, čelnicima jedinica lokalne samouprave, svim ministarstvima u svrhu poboljšanja u izvršavanju zadaća iz narednog Programa aktivnosti.

MORH se i ove godine maksimalno angažirao u protupožarnoj sezoni. Vatrogascima je iz zraka potporu pružalo 6 zrakoplova Canadair CL 415, 6 zrakoplova AT 802 te 2 helikoptera Mi-8 MTV-1. U izviđanju je korišten Pilatus PC-9 i besposadna letjelica Orbiter 3, rekao je brigadni general Krešo Tuškan i istaknuo kako je Hrvatska vojska opremljena i obučena za potporu vatrogascima kad su požari pod kontrolom, odnosno kad je u tijeku sanacija terena te da je uvijek za intervenciju bilo spremno oko 200 pripadnika HV-a.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut je istaknuo kako su zadaće Ravnateljstva Civilne zaštite u ovoj požarnoj sezoni uspješno obavljene. Kao primjer je naveo pojačan inspekcijski nadzor kao i činjenicu da je podneseno 236 kaznenih prijava za razliku od 2018. kad ih je bilo 27.

“I Državni hidrometeorološki zavod je u okviru svojih zadaća uspješno izvršio sve aktivnosti”, rekla je Vlasta Tutiš te istaknula kako je ovo proljeće bilo izrazito vjetrovito, što je doprinijelo isušivanju tla te povećanom broju požara prilikom spaljivanja biljnog otpada.

Govoreći o požarima raslinja, rukovoditeljica Službe za ekologiju u Hrvatskim šumama Jasna Molc je navela da svoje aktivnosti najviše usmjeravaju na preventivu i rano otkrivanje požara.

“Uvođenje novih kamera i svijest o njihovom postojanju dala je i psihološki efekt kod građana da budu oprezniji. I naša kampanja „Osvrni se i spasi šumu“ polučila je dobre rezultate”,  izjavila je Molc.

Na kraju konferencije glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković putem medija uputio je građanima zamolbu da doprinesu svojim radom, pažnjom i suradnjom s nadležnom vatrogasnom postrojbom, posebno kod spaljivanja biljnog otpada, kako bi Hrvatsku učinili još sigurnijom. Isto tako zahvalio se medijima na dosadašnjem kvalitetnom praćenju koje je zasigurno doprinijelo boljoj zaštiti od požara i većoj sigurnosti građana.

Požarna sezona u brojkama

Prosječno je u sezonama 2009. do 2019. zabilježeno 2336 požara s opožarenom površinom od 22356 ha. U razdoblju od 1.1. do 30.9. 2019. godine zabilježeno je 3485 požara raslinja na priobalju (49,19% iznad prosjeka), a opožarena površina iznosi 18844 ha (15,71 % ispod prosjeka). Najviše je požara zabilježeno u Splitsko-dalmatinskoj županiji (1121), slijede Šibensko-kninska (674), Zadarska (565), dok je najmanje požara zabilježeno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (134).

Do 30. rujna na području cijele Hrvatske je zabilježeno 24497 događaja na kojima su intervenirali vatrogasci, od čega požara raslinja 5983, s opožarenom površinom 32784.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close