Turizam

Uspješna sezona Baraćevih špilja – Plitvičke doline sve boljih rezultata

Iako se biciklisti rekreativci još uvijek voze biciklističkim stazama, a poneki turisti šetaju izletištem, zatvaranjem Baraćevih špilja, završena je turistička sezona u Plitvičkim dolinama.

Baraćeve špilje ove godine posjetilo je preko 17 000 posjetitelja, što je 9 % više nego prethodne godine. Najčešći posjetitelji kroz 2016. godinu bili su Nizozemci, Nijemci i Belgijanci, a najposjećeniji mjesec bio je kolovoz s 5279 gostiju. Impozantne su to brojke s obzirom na činjenicu da Baraćeve špilje nisu nacionalno medijski razglašene i imaju skroman proračun od kojeg ponekad doslovno rade “čuda”.

„Ova sezona pokazala je da je tržište sve dinamičnije, a posjetitelji imaju sve veća očekivanja. Iz toga razloga, glavnina investicija u 2016. godini odnosila se na poboljšanje uvjeta prihvata posjetitelja na samom lokalitetu. Tako smo uredili prihvatni centar, povećali ponudu suvenirnice, postavili „Bike odmorišta“, dječje igralište, uredili prilazne staze i mostiće… a nastavak ulaganja očekuje nas već početkom slijedeće godine i veselimo se tome!“ kaže ravnateljica Tihana Oštrina.

rakovica-htz-1

Baraćeve špilje bili su domaćini prekrasne likovne kolonije „NaturaART 2016“, organizirane povodom Svjetskog dana zaštite okoliša. Također, ugostili su izviđače iz Hrvatske i Rumunjske u ljetnom kampu, a projekt je podržan putem ERASMUS+ programa. Medijski najzamjećeniji događaj svakako je bio obilježavanje Međunarodne noći šišmiša s bogatim edukativnim programom, osobito za najmlađe.

„Iako je 2016. protekla u brojnim događanjima i ulaganjima, svakako najvažniji događaj za nas bio je proglašenje Baraćevih špilja trajno zaštićenim u kategoriji – značajni krajobraz“, ističe ravnateljica.

Baraćeve špilje dobile su potvrdu iznimne vrijednosti, a ujedno i odgovornost da se taj vrijedan resurs stavi u funkciju održivog razvoja. Baraćeve špilje na kratko će zatvoriti svoja vrata za turiste, kako bi se osigurala neometana hibernacija, odnosno zimski san za najvažnije stanovnike špilje – šišmiše.

Za ostale, spavanja nema, jer već sada kreću pripreme za slijedeću sezonu! Uz potporu Općine Rakovica te Turističke zajednice općine Rakovica, Baraćeve špilje postaju sve ozbiljnija turistička destinacija Plitvičkih dolina.


 

Komentari

Komentara


Izvor: Sponzorirano

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close