Uspješna sezona Baraćevih špilja – Plitvičke doline sve boljih rezultata

LIKACLUB

Iako se biciklisti rekreativci još uvijek voze biciklističkim stazama, a poneki turisti šetaju izletištem, zatvaranjem Baraćevih špilja, završena je turistička sezona u Plitvičkim dolinama.

Baraćeve špilje ove godine posjetilo je preko 17 000 posjetitelja, što je 9 % više nego prethodne godine. Najčešći posjetitelji kroz 2016. godinu bili su Nizozemci, Nijemci i Belgijanci, a najposjećeniji mjesec bio je kolovoz s 5279 gostiju. Impozantne su to brojke s obzirom na činjenicu da Baraćeve špilje nisu nacionalno medijski razglašene i imaju skroman proračun od kojeg ponekad doslovno rade “čuda”.

„Ova sezona pokazala je da je tržište sve dinamičnije, a posjetitelji imaju sve veća očekivanja. Iz toga razloga, glavnina investicija u 2016. godini odnosila se na poboljšanje uvjeta prihvata posjetitelja na samom lokalitetu. Tako smo uredili prihvatni centar, povećali ponudu suvenirnice, postavili „Bike odmorišta“, dječje igralište, uredili prilazne staze i mostiće… a nastavak ulaganja očekuje nas već početkom slijedeće godine i veselimo se tome!“ kaže ravnateljica Tihana Oštrina.

rakovica-htz-1

Baraćeve špilje bili su domaćini prekrasne likovne kolonije „NaturaART 2016“, organizirane povodom Svjetskog dana zaštite okoliša. Također, ugostili su izviđače iz Hrvatske i Rumunjske u ljetnom kampu, a projekt je podržan putem ERASMUS+ programa. Medijski najzamjećeniji događaj svakako je bio obilježavanje Međunarodne noći šišmiša s bogatim edukativnim programom, osobito za najmlađe.

„Iako je 2016. protekla u brojnim događanjima i ulaganjima, svakako najvažniji događaj za nas bio je proglašenje Baraćevih špilja trajno zaštićenim u kategoriji – značajni krajobraz“, ističe ravnateljica.

Baraćeve špilje dobile su potvrdu iznimne vrijednosti, a ujedno i odgovornost da se taj vrijedan resurs stavi u funkciju održivog razvoja. Baraćeve špilje na kratko će zatvoriti svoja vrata za turiste, kako bi se osigurala neometana hibernacija, odnosno zimski san za najvažnije stanovnike špilje – šišmiše.

Za ostale, spavanja nema, jer već sada kreću pripreme za slijedeću sezonu! Uz potporu Općine Rakovica te Turističke zajednice općine Rakovica, Baraćeve špilje postaju sve ozbiljnija turistička destinacija Plitvičkih dolina.


Izvor: Sponzorirano

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u