VijestiScena

Uspješna godina KUD-a Dangubice iz Kutereva

Kulturno-umjetničko društvo Dangubice iz Kutereva osnovano je 2011. godine, a kroz izvorne narodne nošnje, pjesmu, ples i narodne običaje promiče kulturu i tradiciju svog kraja. Ime su dobili po tamburici – dangubici koji je izvorni instrument sela Kutereva, a broje oko 50 članova u dobi od 9 do 73 godine.


Društvo je ove godine nastupilo na velikom broju priredbi diljem naše zemlje, a osvojili su i brojne nagrade i priznanja za svoj rad, među kojima se posebno ističe nominacija za nagradu PORIN u kategoriji najbolji album folklorne glazbe „Kuterevo selo ispod gore“.

Na Smotri malih vokalnih sastava Like- Otočac muška i ženska pjevačka skupina društva ocijenjena je vrhunskom ocjenom po mišljenju stručne komisije, te je muška pjevačka skupina odabrana da predstavlja Liku na 16. susretima hrvatskih malih vokalnih sastava u Sisku.

Na Smotri folklora u Otočcu član društva Marko Burić izabran je kao nositelj titule najoriginalnije muške narodne nošnje, a stručna komisija nastup KUD-a je ocijenila odličnom ocjenom te je društvo poslano na državnu smotru folklora Đakovačke vezove u Đakovo 2020 godine. Članica društva Valentina Šporčić osvojila je titulu prve pratilje najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji na Brodskom Kolu u Slavonskom Brodu.

Muška pjevačka skupina  KUD-a sudjelovala je na Festivalu izvornih narodnih napjeva Hrvatske u Solini, na Koncertu hrvatske zaštićene nematerijalne kulturne baštine „Koracima baštine“ u Hrvatskom narodnom kazalištu te osvojila 1. mjesto u kategoriji izvornog pučkog pjevanja na 16. Susretima malih vokalnih sastava u Sisku u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.

Na susretima čuvara etno baštine u Filderstadtu u Njemačkoj društvo je osvojilo 1. mjesto za najbolju grupu u kategoriji izvornog folklora,  3. mjesto za nagradu publike, a Ivana Jurković je odnijela titulu druge pratilje najljepše djevojke u narodnoj nošnji.Također, na Festivalu folklornog pjevanja „Med sobom smo zapevale“ u Horvatima osvojili su nagradu publike.

Povodom svih ovih nagrada i postignuća tijekom 2019. godine gradonačelnik grada Otočca Stjepan Kostelac primio je predstavnike KUD-a, predsjednika i voditelja Mateja Šporčića te člana i prvog glasa KUD-a Roberta Malčića. Pohvalivši ih da su po svim kriterijima najaktivnija i najbolja Udruga na području grada Otočca i Like, uručio im je vaučer nagradu za bolji daljnji rad.

KUD Dangubice zahvaljuju gradonačelniku na primitku i nagradi te ovom prilikom pozivaju sve da dođu 28.12.2019. godine s početkom u 19 sati u Vatrogasni Dom Kuterevo gdje organiziraju svoj tradicionalni Božićni koncert!

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Youtube screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close