VijestiScena

USPJEŠAN PODUZETNIK GLIGIĆ IZ ŠIBENIKA: 30 godina u biznisu – kako je bilo nekad a kako je sad?

Poduzetnička klima Hrvatske konstantno je u medijskom prostoru, ali najmanje o tome govore oni koji bi najviše trebali. Poduzetnici. Najbolje informacije dolaze iz prve ruke, zato smo u Šibensko-kninskoj županiji pronašli poduzetnika čija tvrtka posluje već dugih 30 godina. Prošla je kroz obje države, imala je od 12 do 94 zaposlenika u raznim periodima, preživjela je veliku svjetsku krizu 2008. godine, i danas uspješno radi i funkcionira diljem Hrvatske, a posebice na području Dalmacije. Razgovarali smo s direktorom tvrtke Elektrolux TS d.o.o. iz Šibenika dipl. inž. el. Borisom Gligićem, tvrtke koja nudi kompletnu paletu strojarskih, električnih i ICT inženjerskih usluga, s velikim iskustvom u mnogim područjima specijalnosti, usluga i tržišnim sektorima.

Poduzetnik ste 30 godina, kako ste tvrtku nazvali “Elektrolux” i imate li veze sa svjetskim Electrolux-om?


Ne, to je duga priča. Tradicija seže iz obrta koji je osnovan 1982. godine i tada obrt nije trebao imati ime. Kada je u Jugoslaviji dozvoljeno otvaranje firmi, mi smo odmah 1989. osnovali firmu. U to vrijeme smo popravljali kućanske aparate naših povratnika iz Amerike, a kako su donosili aparate marke Electrolux, nama se to ime učinilo dosta zvučno, a i u sebi sadrži riječ „elektro“ i riječ „lux“. Nitko od mojih roditelja nije znao da je to ogromna kompanija iz Švedske, ali isto tako nitko nije mogao predvidjeti internet i globalizaciju, te da će ta kompanija biti prisutna u RH već za par godina. Sada imamo prednost što imamo zvučno ime, ali i veliku manu da nas često poistovjećuju. Međutim nakon isteka ovoliko godina i naše dugogodišnjeg prisustva na tržištu bilo bi glupo mijenjati ime.

Kakvi su bili početci? Tehnologija se mnogo mijenjala u međuvremenu, koje su glavne razlike koje bi istaknuli?

Ukratko, kad smo počeli svi proizvodi su bili slični i dijelovi kao i popravci su bili isti. Sve bi stalo u Renault 4. Danas ti treba kombi i opet nemaš sve da riješiš kvar.

Tržište je malo, a različito jer je zastupljeno jako puno različitih proizvoda. Isto tako, da bi cijena stalno rasla proizvođači svake godine izbacuju nove proizvode na kojima mijenjaju sitnice kako bi morao kupiti novi dio po skupljoj cijeni ili kupiti novi proizvod. Također i tehnologija ide jako brzo. Sve to skupa dovodi da morate biti puno univerzalniji, ali s puno većim znanjem i naravno većim lagerom različitih proizvoda i dijelova za njih. To otežava rad jer znanje i lager moraju biti skuplji, a kupovna moć na ovim prostorima još uvijek to ne dozvoljava.

Djelujete na području Šibensko-kninske županije i šire, kakva je poduzetnička klima i jeste li zadovoljni odnosom prema poduzetnicima?

Naše tržište je od Dubrovnika do Karlobaga, ponekad i dalje. Poduzetnička klima, jesam li zadovoljan?

Ne, nema niti smisla to komentirati.

U 30 godina rada, koji period Vam je bio najteži za poslovanje?

Svi periodi su teški, ali i ne vjerujem da će biti bolji.

Koliko danas imate zaposlenika? U kojem periodu ste ih imali najviše?

Danas imamo 12 zaposlenika, od 2004. do 2010. smo imali prosječno 60 djelatnika, a u nekim periodima nas je bilo 94, od čega 14 s fakultetskim obrazovanjem.

Je li na Vas utjecala velika svjetska kriza 2008. godine? Ako da, u kojem smislu i koliko Vam je ugroženo poslovanje?

Naravno, jer su sve strane investicije pale. Ipak mislim da je možda veći problem što nema domaće potrošnje i investicija koje nisu povezane s stranim, a to traje još uvijek. Također je veliki problem neplaćanje i niske cijene rada s velikim nametima, a to je povezano s uvjetima koje stvara država.

Solarni izvor energije i dalje je sve popularniji, jeste li upoznati s poticajima za građane koji se dobivaju za uvođenje solarne energije u domove?

Općenito, nemam vremena za proučavanje. Bez obzira na moje obrazovanje ipak ne mogu sve te papire pohvatati i razumjeti. To vam je kao ponuda mobilnih operatera, ništa ne razumiješ, samo stigne račun. Ipak mogu reći da je to kod nas još uvijek skupo. Razlog je niska kupovna moć, i male subvencije od države.

Bojim se da će to država riješiti drugačije tj. da će podići cijene energije, komunalija i sl. na nivo EU i onda će to biti isplativo.

Ističete u svom poslovanju i “pametnu energiju”. Ispričajte nam priču o tome.

Vrlo jednostavno, mislim da prevladava potrošačko društvo, kupuju se vrlo ozbiljni i skupi proizvodi koja nekom trebaju, ali nekom i ne. Svi smo individue za sebe i dvije iste susjedne kuće nemaju iste potrebe za energijom jer ovisi i o načinu življenja, ali i obrnuto. Zbog toga imamo misao vodilju da „tehnologija treba služiti nama, a ne mi njoj“. Biti pametan u današnje vrijeme znači biti racionalan, tako se trebamo ponašati i s energijom, a novac je isto tako energija. Trudimo se da s svojim rješenjima vratimo barem donekle uloženu energiju i novac. Također, današnja tehnologija je sve kompleksnija i treba je znati povezati da bi se maksimalno iskoristila, a to nam omogućavaju pametne komponente koje s svim tim upravljaju. U našoj ponudi već imamo takve uređaje, ali širimo se i dalje u ponudi pametnih rješenja.

Nedavno ste promijenili i lokaciju trgovine, jesu li se Vaši stalni kupci naviknuli na novu adresu?

Da, postigli smo da na jednom mjestu kao što i sadašnje ime tvrtke u sebi ima, imamo i trgovinu i servis. Na taj način se razlikujemo od sve ostale konkurencije. Naš trgovac dobiva direktne informacije od naših servisera i tako ih prenosi kupcu. S obzirom da je naša nova lokacija na kraju grada primijetili smo da to našim kupcima odgovara, a tu je i puno veći parking nego što smo prije imali.

Idete li s tvrtkom u korak s vremenom? Web i društvene mreže?

Naravno, imamo aktivnu Facebook stranicu za naše fanove Elektrolux TS, te dobru web stranicu elektrolux.hr. Komuniciramo i putem naše trgovine u Ivana Meštrovića 13 u Šibeniku, kao i servisera za dobre savjete.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Nives i Dražen Crnogaća

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close