ZnanostTech

Još jedan uspjeh SpaceX-a i Elona Muska

Vjerojatnost za uspješno slijetanje prvog stupnja jutros lansirane rakete Falcon 9 bila je vrlo mala. Komunikacijski satelit JCSAT-14 trebalo je postaviti u geosinkronu orbitu oko Zemlje, zbog čega je prvi stupanj Falcon 9 rakete išao brže i bio pod kudikamo većim pritiskom po slijetanju. Iako su šanse za uspjeh bile drastično niže nego kod prošlog povijesnog slijetanja, svi dijelovi misije su bili potpuni uspjeh


24. misija rakete Falcon 9 općenito prošla je izvrsno, a uspješno lansiranje satelita je ujedno bila i peta uspješna misija u pet mjeseci. Proizvođač satelita SSL nedugo nakon ‘dostave’ satelita u orbitu potvrdio je signal i dobro stanje svih sustava.

I ovaj put slijetanje prvog stupnja Falcona 9 je bilo eksperimentalno, a zahvaljujući svim ranijim greškama i naučenim stvarima iz svake od njih, stvar je opet bila uspješna usprkos nizu nepovoljnijih parametara.

Prvi stupanj rakete je sletio na autonomni brod-platformu, udaljenu kakvih 650 kilometara istočno od Cape Canaverala. U odnosu na raniji povijesni uspjeh kompanije SpaceX, povratak prvog stupnja je bio pod mnogo većim pritiskom zbog brzine spuštanja i visokih temperatura po povratku. Usprkos tome, Falcon 9 raketa je točno po planu osvijetlila brod-platformu u mrklom mraku i sletjela točno u središte nakon aktiviranja tri od devet raketnih motora.

Krajem svibnja očekuje se još jedna misija Falcona 9, a do konca godine SpaceX bi trebao izvesti ukupno 18 lansiranja. Cijelu jutrošnju misiju je moguće pogledati u nastavku:

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: tportal.hr | Foto: youtube strategyd

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close