Turizam

Uskršnji otok – vječni misterij

Štogod mislili, ovaj otok je naseljen. Nalazi se u sred plavetnila Tihog oceana, a diljem svijeta je najpoznatiji po velikim kamenim glavama koje su jako davno izrađene…


Otok je trokutasta oblika, površine 163,6 km2 i populacije od 3.791 stanovnika od kojih 3.304 živi u glavnom gradu Hanga Roi. Najpoznatiji je po svojim mnogobrojnim moaijima, golemim kamenim kipovima koji se prostiru duž obale. 1988. godine, gotovo cijeli Uskršnji otok je kao nacionalni park upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine.

Projekt “Skulpture Uskršnjeg otoka” okuplja stručnjake koji već dulje vrijeme pažljivo iskapaju preko 1000 skulptura diljem otoka, kako bi otkrili tajne ovih mističnih kipova i ljudi koji su ih izgradili.

Iskapanja su povezala stvaranje skulptura sa raznim ceremonijama. Tako je ispod jedne skulpture pronađena kamena rezbarija na kojoj se jasno vidi kanu, odnosno vaka, jedino tadašnje sredstvo prijevoza, kojim su prvi stanovnici ovog otoka na njega i doveslali s “obližnje”, preko 2.000 kilometara udaljene – Polinezije.

U tlu oko skulptura pronađen je i crveni pigment koji dokazuje da su graditelji u početku ove gigantske kipove – i bojali. Svi kipovi ispod površine zemlje, na leđima imaju uklesane simbole koje arheolozi još uvijek nisu uspjeli odgonetnuti.

Više na punkufer.dnevnik.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close