VijestiScena

Uskrsni koncert Komornog zbora Ivan Filipović

Jedan od najuspješnijih a capella ansambala u Hrvatskoj, Komorni zbor Ivan Filipović u petak, 1. travnja u Crkvi sv. Ivana Krstitelja u Zagrebu održat će koncert „Virujen, s početkom u 20 sati.


Komorni zbor Ivan Filipović osnovan je 1998. godine, a karakterizira ga odlična vokalno-tehnička izvedba, koja mu omogućuje izvođenje zahtjevnih glazbenih djela, poput onih Iljiča Čajkovskog, Byrda, Handela, Lottija koje će izvesti na svom nadolazećem koncertu. „Povod koncertu je suradnja s HRT-om, kako bi se snimio program uskrsnih pjesama. Isti se sastoji od  nekoliko različitih stilskih cjelina. Jedan dio programa čine skladbe iz ranijih povijesnih epoha (renesansa, barok, romantizam), a dio su djela suvremenih autora. Riječ  je o umjetničkim, koncertnim skladbama, koje se – iako pisane uglavnom na latinski – danas nalaze na repertoarima svjetski renomiranih ansambala. Drugi dio programa posvećen je hrvatskoj tradiciji – crkvenoj i pučkoj. Program koncerta zbor će izvesti jednim dijelom a cappella, a dio uz orguljsku pratnju, gdje nam se kao solist pridružuje Milan Hibšer.“, govori osnivač, dirigent i umjetnički voditelj KZIF-a Goran Jerković. U glasovitoj Handelovoj “Allelui” pridružit će im se truba i timpani.

Foto: kzif.hr

Foto: kzif.hr

Jerković je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usavršavao se na Ljetnoj akademiji za zborsko dirigiranje u Wernigerodeu. Majstorski tečaj za zborsko dirigiranje završio je u sklopu Nacionalnog simpozija u Vancouveru u klasi Jona Washburna,a usavršavao se kod svjetskih uglednika zborskog muziciranja poput Petera Phillipsa, The King’s Singersa, Katalin Kiss i dr. Dobitnik je međunarodne stipendije Musica Mundi Choral Academy. Prepoznat je i kao vrlo dobar interpret tzv. rane glazbe. Predstavio se i uspješnim nastupima oratorijskih djela, koja do sada nisu bila izvođena u Hrvatskoj: “Dettingen Te Deum” G. F. Händela, uz Barrocade Israeli Baroque Collective na Varaždinskim baroknim večerima te “Membra Jesu nostri” D. Buxtehudea. Hrvatskoj je javnosti po prvi put predstavio djela suvremenih američkih skladatelja – Morten Lauridsen: “Lux aeterna (za zbor i komorni orkestar)”, Ola Gjeilo: “Sunrise Mass (za zbor i gudački orkestar)”, kao i brojne a cappella skladbe istih autora te svjetski poznatog Erica Whitacrea. Autor je i urednik projekta “Praizvedbe u HAZU”.

Iako svi članovi zbora nisu glazbeno obrazovani, njihov dirigent inzistira na maksimalnom zalaganju svakoga pjevača, a to znači da svaki detalj u partituri mora biti utvrđen. Jerković naglašava kako se kod pjevanja naglasak stavlja i na fizičku spremnost, kako bi se mogao izdržati cijeli koncert. Kod svojih pjevača ističe i jednu posebnost: „ prepoznaju i bez mojih posebnih uputa kakav zvuk preferiram. I to se prenosi s generacije na generaciju. “ Za svog dirigenta riječi hvale imaju i članovi zbora, Tihana Jokić i Nikola Jambrošić, koji ga opisuju kao korektnog i profesionalnog na probama, ali s druge strane izrazito prijateljski nastrojenog i voljnog dati dobar savjet, čime svoje pjevače potiče u njihovom umjetničkom sazrijevanju.

Pročitajte cijeli članak na ziher.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: ziher.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close