VijestiScena

Uskoro započinje DunavArt festival u Iloku!

U petak i subotu, 29. i 30. lipnja 2018., u Iloku će se prvi put održati DunavArt Festival, festival glazbe, enologije i gastronomije.


Ilok, najistočniji grad Republike Hrvatske, mjesto spoja istoka i zapada, skladno se uzdiže ponad Dunava okružen obroncima Fruške gore i prekrasnim vinogradima. Ilok, koji će kroz nešto više od tjedan dana postati domaćinom DunavArt Festivala, gradić je duge povijesti, baštinik zanimljivih kulturnih suprotnosti utkanih u njegovu srednjovjekovnu jezgru, ali oduvijek i nadasve, Ilok je dunavsko kraljevstvo vina i starina.

Značaj DunavArt Festivala za Grad Ilok očituje se u nepostojanju veće manifestacije sredinom godine, a ovim događajem zaokružit će se i popuniti priča Iloka koju vezujemo uz Dunav, vino, hranu i glazbu. Uz postojeću manifestaciju ‘Vinkovo u Iloku’ početkom godine, Grad obilježava i ‘Iločku berbu grožđa’ početkom rujna, tako da će ovaj Festival upotpuniti raspored manifestacija te dati moderniju i drugačiju sliku Iloka – promicati vrijednosti kulturne baštine, glazbenog stvaralaštva, vinskog i gourmet bogatstva Hrvatskog Podunavlja, te približiti podunavske zemlje Hrvatskoj, istaknula je gradonačelnica Grada Iloka, Marina Budimir, ususret početku DunavArt Festivala u Iloku.

Pripreme za Festival ovih su dana u punom jeku, a valja naglasiti da će program ponuditi uistinu zanimljive sadržaje. Tako će 29. lipnja u atriju Dvorca Odescalchi, u kojem je smješten Muzej grada Iloka, posjetitelji DunavArt Festivala moći doživjeti prigodni program Otvorenja Festivala uz čitanje poezije o Dunavu, Akademije za umjetnost i kulturu Osijek, a očekuje ih i koncert sjajnog novosadskog benda The Frajle, dok će 30. lipnja, biti prigodno obilježen Međunarodni dan Dunava, uz utrku čikli u Šarengradu te u večernjim satima projekciju filma „Zlatno runo, Argonauti s ribnjaka“. Nakon projekcije filma, svoj će koncert održati „Scharf Club Swing Quintet“, zagrebački jazz sastav te će biti dodijeljena priznanja za „Prvo međunarodno ocjenjivanje vina podunavskih zemalja“. Ocjenjivanje vina održat će se 23. lipnja u Iloku, tjedan dana prije Festivala.

Održavanje DunavArt Festivala bit će sjajna prigoda da se što većem boju posjetitelja Festivala predstavi i stalni postav Muzeja grada Iloka: “Priča o Dunavu” naratora kustosa Marko Kevo, prof., Dvorana Nikole Iločkog – izložba “Stolen heritage/ukradena baština” uz mobilnu aplikaciju Stolen Heritage, Galerija umjetnina – izložba “Proces mirne reintegracije” i druge zanimljivosti.

Radno vrijeme Muzeja 29. lipnja bit će od 09:00 do 20:00 sati, a 30. lipnja od  11:00 do 20:00 sati.

Uz Ilok koji se po prvi put pridružuje DunavArt Festivalu, ovogodišnji festival obuhvaća i programe u Erdutu i Vukovaru  (22.-23. lipnja) i u baranjskoj Batini (29.-30. lipnja), povezujući sva ova mjesta u jedinstveni umjetnički doživljaj koji hrvatsko Podunavlje brendira kao jedinstvenu turističku, kulturnu te vinsku i gourmet destinaciju.  Važno je naglasiti i činjenicu  da je destinacija „Vukovar – Vučedol – Ilok“  pobjednik nacionalnog izbora za „Europsku destinaciju izvrsnosti“ (EDEN) za 2016./2017. godinu, te je i jedna od 18 europskih destinacija koja je trajno dobila  ovaj status upravo za područje kulturnog turizma.

Projekt DunavArt Festivala realizira se uz financijsku potporu EU Interreg programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije 2014.-2020. u sklopu projekta Central Danube Tour (CDT). Nositelj CTD projekta je Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, a Grad Ilok i Osječko-baranjska županije partneri su s hrvatske strane.

 U nastavku je Program DunavArt Festivala u Iloku:

Petak, 29.06.2018.

20.00 – 24.00 h / Dvorac Odescalchi

„Vina s Dunava“ – ponuda vina Srednjeg Dunava

Dunavski stol – Tradicionalna jela s Dunava

20.00 – 21.00 h / Dvorac Odescalchi

Otvorenje Festivala uz Poeziju o Dunavu; oblikovanje teksta Udruga Oksimoron, čitaju studenti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku

21.00 h / Dvorac Odescalchi

The Frajle, koncert

DJ

Subota, 30.06. 2018.

12.00 – 13.30 h / Šarengrad, Šarengradska Ada

Obilježavanje Međunarodnog dana Dunava – Memorijalna utrka čikli „Luka Kovačević“ oko Šarengradske Ade

19.00 – 19.45 h / Kurija Brnjaković

Projekcija filma „Zlatno runo, Argonauti s ribnjaka“

20.00 – 24.00 h / Dvorac Odescalchi

„Vina s Dunava“ – ponuda vina Srednjeg Dunava

Dunavski stol -Tradicionalna jela s Dunava

20.00 h / Dvorac Odescalchi

Dodjela nagrada za Prvo međunarodno ocjenjivanje vina podunavskih zemalja

21.00 h / Dvorac Odescalchi

Scharf Club Swing Quintet, koncert

DJ

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close