VijestiZdravlje

Uskoro stupa na snagu zakon koji će regulirati rad nedjeljom

Nakon Nove godine iz Vlade bi trebali predstaviti analizu i model prema kojemu će se u segmentu trgovine ići najvjerojatnije na onaj austrijski: kako on izgleda i tko je za, a tko protiv.


Da su nedjeljom gotovo sve trgovine otvorene i da možemo kupiti bilo što, navika je od koje bismo se uskoro mogli odviknuti.

Samo neke nedjelje u godini mogle bi biti radne za zaposlene u trgovinama. Dio je to plana kojim Vlada želi regulirati rad nedjeljom.

‘U ovom trenutku diskutiramo koliko je to nedjelja koje bi poslodavci mogli definirati kao radne, ali najbitnije nam je u korelaciji radnika, poslodavaca i nas u Vladi da osiguramo kontrolu, a da nam radnici i kada rade nedjelju budu adekvatno plaćeni”, rekao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Jedinstven stav nemaju u Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Upravitelj jednog trgovačkog centra smatra da će to donijeti mnogo problema u poslovanju, imati negativne posljedice za gospodarstvo, te da može dovesti do otkaza.

”Činjenica je da što više trgovina bude reducirano vikendima to će više prometa završiti na internetu. Kada kupujete iz bilo kojeg trgovačkog lanca i to vam dođe doma, dobit ćete račun njihovog dućana u Luksemburgu, Poljskoj ili Španjolskoj, i to je ono što bi nas kao državu trebalo brinuti jer će ta kupovna moć završiti u njihovoj, a ne našoj ekonomiji”, smatra upravitelj trgovačkog centra Denis Čupić.

Iz ministarstva rada poručuju da bi promjene zakona trebale biti dobre i za građane i za ekonomiju.

Bitno je da tu budu pokriveni svjetonazorski i ekonomski ciljevi, ne možemo dopustiti da zbog redefiniranja rada nedjeljom ugrozimo ili ne potičemo dovoljno ekonomiju”, rekao je Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskoga sustava.

Dodaje da je važno definirati i plaćanje rada nedjeljom, a za to se već godinama zalaže udruga U ime obitelji.

”Radnicima u trgovinama treba naći model da budu zaštićeni i da ako rade šest dana, sedmi dan mogu biti kod kuće. Ako se usuglase s poslodavcem i rade nedjeljom moraju biti adekvatno plaćeni”, kazala je Željka Markić iz udruge U ime obitelji.

Zakon koji će regulirati rad nedjeljom, na snagu bi trebao stupiti u prvoj polovini 2020.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close