Automoto

Uskoro ponovno igra “najbržeg prsta” za poticaje za električne ili hibridne automobile

Hrvati koji će ove godine htjeti iskoristiti državne poticaje kako bi kupili električni ili hibridni automobil, ali i bicikle, morat će se opet pripremiti na igru ‘najbržeg prsta’ jer bi po sličnim pravilima kao i prošle godine Fond za zaštitu okoliša  i energetsku učinkovitost trebao raspisati javni poziv i natječaj za nabavku zelenih vozila, piše 24 sata.


Prošle godine su tako kroz dva natječaja osigurali 34,5 milijuna kuna za ovaj program, odnosno otprilike 17 milijuna za građane i za tvrtke. Time su sufinancirali nabavku 1350 vozila. Od toga je bilo najviše bicikala, njih 780, te 250 motocikala i vozila L kategorije, ali i 290 električnih automobila te 35 teretnih vozila N kategorije (samo za tvrtke).

Iznosi i uvjeti trebali bi biti slični kao i lani, kažu nam u Fondu, no točan datum početka natječaja još ne znaju, jer prije ovog stiže i natječaj za energetsku obnovu kuća. U svakom slučaju, vozači koji žele voziti zelenije će u travnju ili svibnju morati pripremiti dokumentaciju, koja se sastoji od prijavnog obrasca, kopije osobne i ponude vozila s tehničkim karakteristikama. Iako je jednostavna, u nekoliko trgovina s biciklima požalili su se na dokumentaciju koja mora biti na USB-u ili CD-u, ali i na činjenicu da mnogi nisu ozbiljno shvatili to pa nisu uzimali sve podatke o biciklima. U Ciklo-Centru su nam rekli da su lani 60 posto bicikala prodali zahvaljujući poticajima i dobrom informiranju kupaca.

Tvrtke još moraju predati i BON2 te izjavu o PDV-u i potporama male vrijednosti, ali sve su to dokumenti koji se mogu dobiti u jednom danu. Fond će pak u roku 45 danas objaviti odluke o prihvaćanju zahtjeva.

Lani je Fond sufinancirao bicikle sa najviše 5000 kn, motocikle i vozila L kategorija do 20.000 kn, plug-in hibride sa 40.000 kuna, a električne automobile sa 80.000 kuna. To znači da poticaji mogu iznositi najviše 40 posto cijene vozila. Jedna od novosti koje bi se ove godine mogle naći na popisu poticaja su i sveprisutni električni romobili, no to je opcija koja je još u razmatranju, doznajemo.

Stop ‘kradljivcima’ mjesta

Svi, kojima su odobrili sredstva, imali su 12 mjeseci za kupnju svojih vozila ili ostaju bez prava na odobrena sredstva. No, koliko ljudi je kupilo vozilo neće se znat još nekoliko mjeseci. Naime, u Fondu su projekt zaključili tek u svibnju, a potom su slanje i obrada dokumentacije trajali još mjesec i pol dana. Tako bi tek tijekom srpnja trebali imati konačne podatke za prošlogodišnji natječaj, ali i znati koliko je sredstava ostalo neiskorišteno. Jedan od problema za Fond su i oni koji su sklopili ugovor za sufinanciranje, a na kraju odustali od kupnje vozila te potencijalno ‘ukrali’ mjesto stvarnom kupcu. Tome su odlučili doskočiti tako da se tim ljudima sada može uskratiti pravo da sudjeluju u sljedećim natječajima.

Više na 24 sata.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close