Tehnologija

Uskoro ćemo mobitele puniti toplinom kave?

Kava je neizbježna jutarnja ovisnost za mnoge od nas. Dobar san tijekom noći puni naše baterije, a kofein nam slijedeće jutro pomaže da se razbudimo i s dodatnom energijom prođemo kroz novi dan.


Uskoro, i mi i naš telefon mogli bi se energetski puniti kavom. Na neki način. Dok ćemo sjediti i piti kavu koja nam daje energiju za dan pred nama, mobilni telefon i druge naprave mogli bi se istovremeno puniti od tog vrućeg napitka.

To je ideja koja se krije iza Heat Harvest, makete dvojice studenata dizajna iz Kopenhagena. Upotrebljavan zasebno ili ugrađen u ploču stola, Heat Harvest bi lovio energiju od stvari koje isijavaju toplinu, kao što su kava, juha, pa čak i vlastiti laptop i bežično punio naprave koje stavimo pored njih.

Zvuči li vam ovo kao fikcija? Ne uistinu, jer ova vrsta tehnologije već postoji, a zove se termoelektrična energija. Znanstvenici već nekoliko godina petljaju s termoelektričnom energijom, kako piše Smithsonian, spominjući vreću za spavanje koja prenosi toplinu tijela da bi punila telefon.

Ovaj zadnji dizajn sponzorira Ikea, da bi načinila održive predmete za urbani život. Jedno jednostavno riješenje za uvijek prazne telefone koje, usput, nije štetno za okolinu.


 

Tekst: telegram.hr

 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close