Lifestyle

Uskoro će bake i djedovi moći koristiti porodiljni dopust?

Hrvatska nema nijedan ozbiljni dokument koji govori o obiteljskoj politici, zadnji takav datira iz 2003., a obiteljska politika mora biti prioritet društva, prihvaćena konsenzusom svih zainteresiranih, glavni je naglasak sa stručne rasprave pod naslovom ‘Roditeljstvo i radna uloga’ koju je u ponedjeljak organizirala pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić


Raspravom želimo ukazati na probleme i izazove s kojima su suočeni zaposleni roditelji te identificirati načine na koje im država, lokalna zajednica i poslovni sektor mogu pružiti podršku u uravnoteženju njihove roditeljske i radne uloge, a da to bude u najboljem interesu djece, istaknula je Milas Klarić.

Obiteljska politika važnija od populacijske

Profesor Siniša Zrinščak s Pravnog fakulteta u Zagrebu predstavio je dokument s nizom mjera koji je u srpnju prošle godine upućen Ministarstvu socijalne politike i mladih.

Hrvatska nema temeljnog dokumenta o obiteljskoj politici. Zadnji je izrađen 2003., onaj o populacijskoj politici datira iz 2006., nešto malo rezultata o njihovoj primjeni imamo do 2009. i nakon toga nemamo ništa, upozorio je Zrinščak, dodajući kako se sada inzistira na populacijskoj politici.

Ta je politika važna, ali obiteljska je nešto puno šire jer se njome smjera prema različitim tipovima obitelji, njihovoj kvaliteti života, obiteljima s više djece, onima koji žive u siromaštvu… Ta se politika sada negdje gubi, a to ne smijemo dopustiti jer ona mora biti prioritet, poručio je.

Više čitajte na tportal.hr


 

Foto: prakticanzivot.comČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close