VijestiZdravlje

Usklađuju li se menstrualni ciklusi kod žena koje su bliske?

Sigurno si i sama primijetila da ti i tvoja mama, sestra, cimerica ili kćer često dobijete mjesečnicu u isto ili približno slično vrijeme. Činjenica da se ciklusi žena koje provode mnogo vremena zajedno usklade je podatak koji svi uzimamo zdravo za gotovo. Što ako je ipak riječ o pukoj slučajnosti, piše 24sata.hr.


Ideja da se ciklusi žena koje su bliske usklađuju prvi put je privukla pažnju znanstvene zajednice 1971. godine. Prema rezultatima te studije, datumi početka mjesečnice se približe kod žena koje žive zajedno ili se često druže. Ista studija je zaključila da su uzrok tome feromoni koje žene otpuštaju i tako utječu na cikluse žena oko sebe. Međutim, ta studija je primila brojne kritike zbog manjkavosti u istraživanju, a i zbog činjenice da niti jedna kasnija studija nije uspjela potvrditi njene rezultate.

Tvrtka Clue, vlasnike jedne od brojnih aplikacija za praćenje ciklusa, udružila je snage sa znanstvenicima Sveučilišta Oxford. Istraživanje je provedeno na ženama koje koriste Clue, točnije 360 parova žena koje su su u bliskom odnosu, bilo da su prijateljice, sestre, cimerice ili partnerice. Žene koje koriste hormonalnu kontracepciju nisu bile uključene u istraživanje.

Nakon analize tri uzastopna ciklusa, rezultati su pokazali da se datumi početka menstruacije kod 273 para iz istraživanja nisu ni približno poklapali. Poklapanje je zabilježeno kod svega 79 parova, a zajednički život nije se pokazao kao faktor utjecaja. Ovo nije prva studija koja opovrgava teoriju usklađivanja ciklusa. Do istih su zaključaka već došli američki znanstvenici 1991. i 1993. te izraelski tim znanstvenika 1994.

U prosjeku, početak mjesečnice među ženama koje su bliske varira 7 dana, a u polovici slučajeva taj je razmak još i manji. Kada uzmemo u obzir da prosječna mjesečnica traje 5 dana, jasno je da povremeno dolazi do preklapanja, što smo skloni tumačiti kao usklađivanje.

Donosi 24sata.hr


 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close