VijestiLifestyle

ZA UREDNIKE I NOVINARE: Nenad Bakić o hrvatskom novinarstvu i senzacijama

1. Jutros sam objavio sljedeće na FB:

Zaista nevjerojatno, naši mediji ‘siluju’ s ’41., ’91., a o svijetu imaju reći i kad nije eskplicitino, a ono odabirom vijesti, da je sve lošije, neka kriza, ili barem ‘svako malo će kriza’ … podijelite ovo da oni jadni ljudi koji ne gledaju strane medije vide.
Pri čemu PAZITE, ovo nije da sad oborio rekord nakon dugo vremena, nego se stalno obarajau rekordi. Naravno, jer u dionica se gomila bogatstvo svijeta, i cijeli razumni svijet u njima gleda glavnu štedno-investicijsku klasu.
S&P 500, Nasdaq, Dow log records on the same day for the 1st time since 1999

Uz ilustraciju ovim člankom: The stock market just did something it hasn’t done since December 31, 1999.

Strani mediji su prepuni toga.

Cijena zlata je zadnja dva dana pala.

2. Ali to uopće nije ni tako bitno, zlato uopće nije legitimna investicijska klasa u rangu s obveznicama, dionicama, nekretninama. Radi se o špekulativnoj maloj klasi koja često bude u medijima kao pokazatelj sentimenta (nesigurnost — > cijena zlatu raste), ali i to se jako promijenilo, imali smo u zadnje vrijeme puno situacija da je cijena zlatu pala, iako je i dionicama pala. A ‘ulaganje’ u zlato u bilo kojem duže, vremenskom razdoblju je veliki gubitak (usporedivo s equityjem). Uglavom, ‘laka lovina’ za neuke novinare ili male špekulante ili zatupljene hrtvaske ‘ulagače’ koji misle da ‘jedino vrijedi zlato i nekretnine’ (pitajmo se zašto najveći ‘sovreigne wealth’ fond na svijetu, norveški mirovinski, uopće nema zlata, ali ima 65% dionica.

3. MEĐUTIM, pogledajte što danas pišu hrvatski mediji. Osim što potpuno prešućuju skoro pa svakodnevna obaranja rekorda na burzama:

zlato 2
Screenshot

Evo članka: ‘POTRAGA’ ZA ZLATOM KAO ULAGAČKIM UTOČIŠTEM Zbog rasta nestabilnosti rekordna potražnja.

4. Genezu ovoga sam djelomično objasnio u članku Ultimativni dokaz o negativnosti nekih medija u Hrvatskoj. Ako ste novinar, urednik, blizu novinarstva ili vas ovo zanima, ovo morate pročitati (a kao student novinarstva sigurno možete i napraviti magisterij na ovome i sličnom).

Koja je geneza toga?

A. Uočite u gornjem primjeru ta bivša sekcija DW je bila domninirana tzv. ‘sorošovcima’ (zaklada Otvoreno društvo je imala namjeru okupiti antitotalitarne snage, ali su u njoj na koncu izdominirali ljevičari s krajnje dubioznim nekritičkim stavom prema totalitarnom titoizmu).

B. Tzv. kriza u Hrvatskoj je cijelo vrijeme bila u stvari samo kriza samo za neke, radilo se dvije Hrvatske. Tzv. ‘crvenima i crnima’ (koji jedni bez drugih nisu mogli u perpetuiranju stanja koje im je odgovaralo) i nas ostalih (koji smo bili za reforme ili mnogi od ‘nas’ nisu ni znali da im trebaju reforme). Kako to Romano Bolković često (i ‘oduvijek’) kaže ‘Sve se mora promijeniti da ostane isto’, ili ja s nešto drugačijim značenjem ‘Mijenja se onaj tko se ne mijenja’ (ali se Romano i ja razlikujemo u u mogućem rješenju, nema veze).

Čitajte nastavak teksta na sljedećem linku: Nenad Bakić – eclectica

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: N. Bakić/ecletica.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close