Zdravlje

Uobičajene pogreške prilikom sunčanja

Sunčanje postaje sve opasnijim sportom, pa nije zgorega podsjetiti na sva pravila kako biste spriječili opekline ili nešto još gore …


Sunčanje je potrebno našem tijelu zbog vitamina D, no pritom često recikliramo neke zastarjele mitove ili smo jednostavno lijeni to napraviti kako treba. Posljedice mogu biti raznolike – ili ćemo samo malo izgorjeti, ili može nastati nešto puno gore od opeklina.

Stoga, evo par uobičajenih pogrešaka pri sunčanju koje treba izbjeći pod svaku cijenu.

Prva i osnovna greška je jednostavna – ne nanosimo dovoljno kreme za sunčanje: potrebno je zaštititi svaki dio tijela, a za jedno je mazanje potrebno otprilike 40 ml kreme što se može usporediti s čašicom za žesticu.

Nakon prvog mazanja često zaboravljamo nanijeti novi sloj sredstva za sunčanje koji je nužan nakon svakog kupanja ili tuširanja – čak i ako se uopće ne kupamo, znoj će smanjiti učinkovitost prvog sloja za otprilike dva sata.

Često kupujemo sredstvo s pogrešnim SPF faktorom – ona s faktorom 15 apsorbiraju oko 93 posto UVB zraka, a faktor 30 apsorbira oko 97 posto.

Sredstva s raspršivačem sve su popularnija jer se lakše nanose, no istovremeno se raspršivanjem ne pokriva cijela površina kože, pa treba na svakom dijelu tijela držati raspršivač oko 5 sekundi – brzo se troši.

Naravno, često se i zaboravimo namazati kremom za sunčanje jer “ne idemo na sunčanje”, no razgledavanje grada po suncu također može uzrokovati crvenilo ili opekline ako nismo zaštićeni.

Ako se i namažemo, neke dijelove tijela skloni smo zaboraviti – kapke, uši i tjeme najčešće, što ponovno dovodi do opeklina od sunca, a kako bijela majica ima tek zaštitni faktor 3, ne zaboravite se namazati i ispod odjeće.


Tekst: metro-portal

 


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close