Scena

Unuka Pabla Picassa uzdrmala je umjetnički svijet

Unuka Pabla Picassa uzdrmala je umjetnički svijet najavom rasprodaje djedove ostavštine i to zaobilazeći uhodane kanale prodaje na tržištu umjetnina.


Prve glasine, koje su krenule prije mjesec dana, spominjale su prodaju sedam vrlo važnih slika i vile La Californie u Cannesu, u kojoj živi Picassova unuka Marina. Nasljednica vrijedne Picassove ostavštine, koja broji deset tisuća djela slavnog djeda, opovrgnula je prodaju vile i unijela paniku u redove aukcijskih kuća i trgovaca umjetninama najavom da će zbog potreba svog dobrotvornog rada prodavati umjetnine jednu po jednu, i to privatnim kanalima.

Koliko će prodati vrijednih umjetnina, još ne zna, ali je sigurna da kreće u rasprodaju nudeći djelo ‘La Famillie’ iz 1935. Sliku obitelji u sušnom krajoliku odabrala je zbog simbolike jer, kako kaže, ‘rodila sam se u velikoj obitelji, ali ona nije bila obitelj’.

O tome je javno progovorila 2001. u knjizi memoara ‘Picasso: moj djed’, optuživši slavnog umjetnika, kojega opisuje kao čovjeka nesposobnog za ljubav, da joj je uništio djetinjstvo. Živjela je na rubu siromaštva, a njezin je otac svog slavnog oca morao moliti za pomoć.

Picasso nije ostavio oporuku pa je nakon njegove smrti nastupila borba za nasljedstvo između udovice, bivše supruge, četvero djece i osmero unučadi. Marina je potpuno neočekivano naslijedila petinu ukupne ostavštine, a ona uz vrijedna djela uključuje spomenutu vilu u Cannesu.

‘Ljudi kažu da trebam cijeniti svoje nasljedstvo i ja ga cijenim, ali to je nasljedstvo bez ljubavi’, rekla je o stečenom imetku bogata nasljednica.


 

Foto: Izvor: Licencirane fotografije pablo ruiz picasso.net , Autor:Pablo Picasso
Tekst: Tportal

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close