Kolumne

Univerzalne trivijalnosti: Vrućina, autocesta i mokra odjeća

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaa vruće je! Topim se, kao i svi vi. Nemrem pošteno držati mobitel bez da imam osjećaj da držim sapun u ruci. Barem nisam u zatvorskom tušu. Khm da. No dobro. Pređimo na temu! Ili ne. Ajmo poticaj za ponedjeljak prvo. Skandirajte u glavi slijedeće: ne može mi nitko ništaaaaaa, jači sam od sudbineeeee, ponedjeljkaaaaa, bake koja nagovara na jelooooo i šefa koji po n-ti put prisiljava na prekovremeneeee. A ovaj centar gravitacije našeg Sunčanog sustava nek se malo smiri i skulira. Da da, sve divno, daješ život, svakakve zrak’ce i zračenje, solarne oluje i promjene pigmentacije, no skuliraj se.

„Zaustavi se Sunce, pita’ bi te nešto! Jesi li mi baki dao raka kože?! Prolazio jesam krajevima tvojim. Tvoja je baka zaboravila stavit faktor 150 i kopala je krumpire bez šešira za zvizdana, sama si je krivaaaa.“

Kako se boriti protiv ovoga? Pa, jedna od mogućnosti je bijeg u Norvešku, no pošto svima nama nije omogućena viza, a i Norvežanima ne bi bili dobri radnici, to je tanka opcija. Druga je hladiti manje ili više oblikovano dupence na sintetički stvorenoj umjerenoj kontinentalnoj klimi aka klima uređaji. Treća je smrežuravanje u kadi čitav dan. Četvrto je bijeg u moderne klimatizirane dućane. Ja sam odabrao petu opciju: More!!!!!!!

A na putu do mora vidjeh mnogo puno veoma toga. Autocesta je mjesto gdje upoznaješ druge kulture. Mjesto gdje vidiš što, kako, na koji način ekipa iz Frančije, Nijemačije, Poljske, Češke, Engleške, Bugarške i ostalih –ska zemalja. Meni osobno najdraži su: Talijani i Česi. Ti su ljudi došli ovdje živjet na rubu. Nije ništa čudno kako u biti od početka dolazaka tih ljudeka njihova reputacija dobiva samo potvrdu. Talijani. Na autocesti su doma, a tako se i ponašaju.

Ako vidite Fiat, Alfa Romeo ili koji drugi talijaniš auto možete također ovo vidjeti: bijela košulja, brćići, zlatan lanac oko vrata koji se može iskoristiti kao lanac za zimsku vožnju, lijeva ruka van auta (Hercegovac stile) desna ruka u položaju uvjeravanja i u obliku tulipana usmjerena prema suputnicima, a vozi vjerom vjerojatno, i piči brat bratu 140 kilometrin na sat. I onda možemo svi mi obožavatelji Animal Planeta vidjeti talijanski poziv na parenje zvan: talijanski manevar.

Talijanski manevar je način vožnje koji neškolovanom oku izgleda kao lelujanje po cesti i nesposobna vožnja, no to je sve samo ne to. Talijan će redovito, u intervalu od 25 sekundi, sa sredine trake dovesti svoj auto na rub desne trake, dotaknuti je kotačem, preći je, ako je moguće, i zadržati se u tome položaju minimalno 5 sekundi. Nakon toga vraća se u prvotni položaj na sredinu trake. Ako se dogodi paralelni talijanski manevar, tj da se dva auta talijanskih registracija upute jedan prema drugom i dotaknu se retrovizorima, rađa se Luigi u FiatuPuntu sa 2. brakom i karpalnim sindromom.

A sad Česi. Stvarno ne znam na čemu su oni, al’ nijedan slavenski narod nema takav suicidalni način ponašanja. Jedino Česi mogu doć’ na ideju da idu iz Karlobaga do Paga na luftiću. Jedino oni mogu doć da ideju da idu na Biokovo sa pol’ litre vode u japankama. Jedino Čeh može doć’ na plažu, namazat’ se extra djevičanskim maslinovim uljem i tamo glumit pokretnu peć. Ako dođete na plažu i osjetite udar topline koji ne dolazi od Sunce, nego od crvene mase sa naočalama, samo recite ahoj, i garantiram da će u 99% slučajeva odzdravit. Zašto 99%? Pa ajmoreć’ da znam jednu osobu neČehinju koja je zbog sunčanja dobila opekline u obliku škotske zastave (bok mama!!! Ako ovo čitaš, opet sam zaboravio stavit rublje u perilicu, sorry!) Stvarno mi je žao tih ljudi, ali stvarno nisu pretjerano normališ. Jurcaju po autocesti u crnim karavanima i kombijima, kao da izazivaju sudbinu. Ako se netko želi riješiti rođaka ili koga, a da je Čeh, samo ga pošalje na Jadran i kaže kako bi bilo fora bungiejumpat pod apsinthom ili otićluftićem 500 m od obale i zaspat! Mijenjaju oporuke svaki put kad bookiraju apartman u Grebaštici i u Tučepima, za svaki slučaj.

A… vruće je.. Tri put mi je laptop skliznuo iz krila od mokrine. Aj, dosta za danas, a nastavak slijedi slijedeći put. Do tada: živio talijanski manevar! Pokušavali živjet Česi! Živjela prepekla najbliža rodbina! Živio beton, majku mu posjednem na avion za Mongoliju!


 

Foto: kontrolmag.com


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close