KolumneUniverzalne trivijalnosti

Univerzalne trivijalnosti: Muški

Najteže je počet’. Bilo što, od nove veze do yuga (pogotovo yuga; njega ak’ startaš iz prve, odmah dobiješ certifikat čudotvorca koji vrijedi od Slovenije do Makedonije). No, ako pišeš nešto, taj početak uvijek možeš zamaskirati s glupavim pisanjem o tome kako je teško nešto početi ( khm.. mwuahahhaha). Da vas uvedem u ambijent nedjelje (dakle jučer): pivica, keltske stvarčice na radiju, užareni laptop pod prstima, nered na stolu, nered u sobi, dakle, tipično muški, zar ne? Danas sam, vjerovali ili ne, odlučio pisati ooooooo: muškima. Da, oooo da! Došla maca na vratanca. Sad ćete sve čut! Odmah da kažem, ja sam veoma subjektivan pošto sam 75% muškarac, ovih 25% su pivo, živciranje, pravljenje da znam nekaj o nogometu i ženskaste ušne resice. Da! Priznajem! Volim pivo! Volim ga.

Ah, muški. Što reći o toj nakupini organizama što vječno po birtijama sjede? Što reći o ljudima čija su dupeta postali žigovima za kauče cijeloga svijeta? Što reći o hodajućim testosteronom nošenim, manje dlakavim majmunima (kako tko) koji ženama samo smetaju u onome što rade (a to je sve! aaaaaaaaaaa sve!!!) E pa sad ću vam reć! Ne namjeravam blatiti muške, to žene dovoljno rade, a i muški sami dosta vremena. Dat ću novo svjetlo na njihovo ponašanje. Pošto sam spomenuo pivu, a i već slistio jednu, i žudim za drugom (neki bi rekli da imam problem s alkoholom, neprijateljem čovjeka, no koliko ja znam mi bi trebali voljeti svoje neprijatelje) onda ću se raspisat’ o pivi, a ako i odem po drugu, nitko neće znat (mwuahahahhaaha), osim moga novčanika.

Piva! Tisućama godina katalizator ljudske interakcije. Zašto muškarci piju pivo? Prvo, ima odličan okus. Drugo, zato što piva=muškarac. Oboje su građeni od 4 stvari: muškarci su građeni od nedostatka samokontrole, testosterona, naginjanja ka ženama i .. ovaj.. khm… ne bi baš smio to spomenut’ ovdje.. kajgane i salame? Joystica i gumbića? Da, ok.. razumijete. Pivo je službeno piće muškarca. E sad, što se događa na pivi? Muškarci se sjednu, zapiju se kao svinje i rade gluposti. Jel tako? E PA NIJE!!!!! Muškarci na pivi (dakle, u kafiću, u grupi do 5, najčešće 2-4, razgovaraju o životu, politici, filozofiji itd, dakle dubokim temama. Iznenađujuće, da, ali eto, tako je. Naravno, sve ima svoju iznimku, no, ovdje je iznimka ako se ubaci rakija u jednadžbu. Dok je piva solo, teme su čiste, filozofske, dublje nego se misli. Pa dok vaša draga misli da je vi tračate ili pričate o cicama i guzicama, vi razmjenjujete misli o geopolitičkom kontekstu Ruande između dva rata, gospodarskom uspjehu Kine i Japana u zadnjih 50 godina ili razmišljali o tome kako je tužno kako pola flore i faune u morima polako nestaje.

To nas dovodi do druge točke moga šovinističkog razmišljanja: prijateljstvo. Kad muško muškom kaže: budalo, kretenu, ubit’ ću te i ostalo, to produbljuje prijateljstvo. Kada žena kaže draga, mila ili slatkice, znači da je netom prije tračala o njoj s frendicom o kojoj je tračala sa ovom milom, dragom i slatkom prije 3 dana. Muškarcima su uvrede u redu. Zašto? Jer muško prijateljstvo ne vidi ništa opasno u tome da se pogrdno zovete, dapače, problem nastaje ako toga nema. Druga točka druge točke. Muško dođe na zabavu, vjenčanje ili drugdje i vidi frajera u istoj odjeći. Što se dogodi? BFF-ovi odmah, ad hoc! Kad se to ženama dogodi, odjedanput Putin mora iznajmljivati nuklearno oružje kako bi ova drugoj uništila ormar da se nikad više ne ponovi, jer je to sramota imat sličnu ili istu haljinu. Da, da, znam. Muško sam, pa ne razumijem.

Treće, muški jesu svakakvi. I neuredni i budale i neodgovorni, no! to je zato što smo dobri. Allow me to explain: svi volimo kada se osjećamo željenim, voljenim, nezamijenjivim. Žene pogotovo, kada znaju da jedino one mogu pošteno obaviti taj zadatak. E sad, muškarci, znajući to u svojim genima, ponašaju se kao dječica. U brak ulaze nadajući se da se njihova odabranica neće promijeniti, do se odabranica nada da će se promijeniti. No, ako se zaista promijeni: slijedi sljedeće. Muškarac obavlja sve u kući, jer muško kad nešto radi, radi skroz. Onda mu ne treba nitko više. Pere, kuva, veš suši dahom svojim, nogom hrani djecu, a psa pošalje samog da se prošeće. Žena zapadne (ili istočne) u krizu identiteta, počne piti vino, navuče se na vino i završi na anonimnim alkoholičarima, a pošto dame. khm nisu poznate po tome što mogu zadržati tu informaciju, završi samo na alkoholičarima. Dakle! Mi smo debili jer to svima najbolje paše. Vi ne želite završiti na odvikavanju, jelte?

I čudom logikom dolazimo do dovođenja muškarca u red. Drage žene, želite li muškarca dovest u red, pošaljite ga u vojsku na par mjeseci. Mi znamo da ako par puta na mjesec donesemo ruže u kuću, sve će biti u redu, trpit’ ćete naše gluposti samo zato što smo “romantični”. No, daleko od toga. Mnogi muškarci jesu romantični, no to je iz kasnije spomenute točke. Želite li muškarca koji poštuje red, rad, disciplinu, on mora u vojsku. Ona je katalizator između dječaka i muškarca. Urednost, red i disciplina se tamo nauče. Jednostavno, kad je muškarac bačen u to, onda pokaže sav svoj potencijal. Pokaže da mu ništa, ali ništa nije teško, samo zato što mora.

A zašto su muškarci romantični. Jer žene vole romantiku. A muškarci su “lovci”. To nam je u genetici zapisano kao drugo pravilo, dok je prvo pravilo:  nikad ne izdaj frenda. Muškarci su lovci, žene “lovina”, a ruže mamac. Zašto muškarac ima veliku kuću? Jer mu draga voli velike kuće. Inače je muškarcima dovoljan pult ili stolac u kafiću, ali eto, lovci smo. I volimo da ste vi zadovoljne. Jer kad ste vi zadovoljne, i mi smo. No! Kad smo mi zadovoljni, vi niste nužno zadovoljne. Jer kad je žena zadovoljna, onda sve ide po loju, pa je sve 5, no kad je nezadovoljna, onda je gadno. S druge strane, žena ne ovisi toliko o muškoj sreći, pa mi moramo biti solidarni, i opet iz toga da se ne osjećate usamljeno u svojoj tuzi, boli. I tu postoje iznimke.

Jel duljim? Malo da. Ok, završit’ ću uskoro. Dolazim do ključne točke, do ključne razlike muškarca i žene: mozak! Ženski je mozak kao telefonska centrala ili špageti. Sve je međusobno povezano. Žena, kada se nešto dogodilo, loše je jer je imala loš dan, pa se ovo dogodilo, pa ono, pa ju je mama cimala itd. Muški mozak zamislite kao kutije ili vafle. Svaka kutija je za određenu stvar i sve se odvojeno od drugoga uzima. Ako mu je auto krepao, to nije povezano s time da ga žena muči i obrnuto. Kad muško govori o jednoj stvari, onda govori o jednoj stvari. I sad! Najključnija stvar! Žene su zavidne muškarcima! DA! Usudio sam se reći! Zašto? Muškarci imaju off gumb. Oni doslovno mogu sjediti satima i ne razmišljati ni o čemu. I kad te pita žena: “kaj radiš?” i ti kažeš: “nikaj”; onda nikaj ne radiš. Doslovno nikaj. Ženski se mozak ne gasi! Muški da! I zato su zavidne. One ne mogu isključiti pametnu ploču svojeg tijela, dok muški mogu vegetirati u blaženom stanju “ničega” unedogled. Žene rade 24/7, muški po potrebi.

U svakom slučaju, najte bacat hejt na muške zbog toga što smo usavršili životarenje do te mjere da više ne moramo ni mislit, nego nas shvatite. Muški su kao zastarjeli kompjuter. Pali kad treba, al’ nemoj ga previše opterećivat’ zadacima jer će se srušit, i morat ćeš novoga nabavit.

Živjela piva! Živjele žene koje trpe muške! Živjeli svi mi skupa zajedno!

P.s. Ponedjeljak je! Ali mi to možemo! Sam se isključite! A vi žene, samo hrabro i naprijed!


Foto: http://zbn.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close