KolumneUniverzalne trivijalnosti

UNIVERZALNE TRIVIJALNOSTI: Kauboji ili nešto drugo?

Eto i nama svanuo drugi ponedjeljak prevrtljive veljače, a mi na broju. Nek’ vas junačka sreća prati kroz ovu punicu/svekrvu tjedna, da doživite još jedan petak, cilj naših tjednih lutanja.

Odmah ću ja na stvar prijeći: ime naših dragih rukometaša. Nekad su ih zvali Pakleni, jer eto, nogometaši su Vatreni, pa onda se moramo držat’ mi vatre i vrućih stvari, a kad već Ognjeni nije moglo biti, odlučili ih prozvati Pakleni. Naravno, to se našim topnicima nije svidjelo, pa su onda izašli u javnost kao: Kauboji. I nemam ja ništa protiv toga naziva, ako su se oni tako odlučili nazvati, nema problema. Samo, mogli su nešto jeli domaće preuzeti, a ne zbirnu imenicu neopranih, bradatih, prljavih, sjenovitih revolveraša koji su kad nisu na velikim platnima i kada ne ubijaju bijelce koji se oblače kao Indijanci, s time da na sebe stave neku kremu za cipele, gone milijarde milijardi grla goveda po zemlji koju su pioniri svirepo ukrali domaćinima Sjeverne Amerike. Daklem, kauboj je nekakva izvedenica od cowboy, ilitga mali od krave, čovjek od krave, kravar, gonič stoke, krava i ostalih papkara. A mi Rvati nemamo baš neku tradiciju kaskanja na konjićima okol’ krava da ih nagonimo okolo naokolo. Naša goveda gdje dođu, tu i ostanu. Postanu dio lokalne flore i faune. Jedina vježba koju imaju jest’ kad baba ujutro nagoni Milu, Ziku, Šaravu i Ružu na polje, daleko od djeteline, i nabije onaj kolac od 3 metra u zemlju i pusti ih na miru. A tamo krave uživaju okretajući svoje papke u zraku, slušajući milozvučno glasanje susjedova bika, Hamira Mukavca.

Dakle, s te strane, možda i nisu pretjerano razmislili o tome. Ona tradicija koju imamo jest’ gonjenje ovaca okolo naokolo. Ali “Šipboji” nije baš ugodno za vikat’  kada naši Šipboji jure prema pobjedi kao ovce od vuka. Pa kad bi barem postojalo nešto naše, što bi se moglo usporedit’ s rukometom. Hmmmm.. Pa ne znam što mi može past’ na glavu kad razmišljam o muškarčinama koji uskaču u teritorij protivnika kako bi ga pobijedili. Hmmmm što bi se moglo povezat’ sa rukometašima, svi ljepši od ljepšeg, hrabriji od hrabrijeg, koji uskaču i poražavaju neprijatelja tako brzo da ne može ni pročitat’ rezultat prije nego se opet promijeni.

Joooooj, pa imaaaaa!

Uskoci! Pazi ovo! Daklem, uskoci su naši ljudi koji su iz BiH pobjegli pred Osmanlijama u Dalmaciju gdje se većina  okupila kod Klisa kojeg je branio vrli Petar Kružić. Kasnije su se preselili u Senj, pa nakon toga na Žumberak i okolicu Karlovca. Uskoci dolazi od??? uskočiti. A baš se pitam što se toliko bacakaju jedan preko drugog i upadaju u tih famoznih 6 metara? Nije jer su vidjeli burek pokraj noge golmana, jok, nego da? poraze protivnika. Tako i naši dragi Uskoci uskakali u teritorij Osmanlija i Venecije i sve neprijatelje tadašnje Hrvatske koja je bila dio Habsburške Monarhije rušili i cimali. I dok su Uskoci uskakali, ovi su kakali od straha. I neka tako.

Drugo zašto: Uskoci su porijeklom s juga, Bosna, Hercegovina, kasnije generacije Dalmacija i tako dalje i tako dalje. A vidi popis prezimena: Alilović, Marić, Karačić, Babić, Slišković, Pavlović i tako dalje i tako dalje.

Ne kažem ja da bi sad odmah jučer, prekjučer to trebalo mijenjati, nego eto, dajem idejicu, ako slučajno nova generacija naših hrabrih rukometaša odluči preimenovati sebe ili se. Uskoci! Hrvatski je! Tradicija je! A ništa nema bolji okus od tradicije! Osim bureka… mmmmmm burek..

Živjeli Kauboji! Živio rukomet! Živjela bronca!

P.s. USKOCI!


Foto: dugirat.com

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close