Lifestyle

Uniforme u školama, evo što o tome misle hrvatski građani

Hrvatski učenici su među rijetkima koji nastavu pohađaju u odjeći po svom izboru, a većina europskih zemalja uvela je uniforme koje su učenici obavezni odijevati za vrijeme boravka u školama. Što o uvođenju uniformi misle hrvatski građani, istražio je portal EduCentar na više od 500 ispitanika.


Malo više od polovice ispitanika (53%) složno je po pitanju uvođenja uniformi tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja. „Uniforme su svakako potrebne zbog različitih socioekonomskih statusa učenika, ali i zato što neka djeca i njihovi roditelji jednostavno ne znaju što znači primjerena odjeća za školu.“ ispitanik objašnjava svoj stav.

Benefite uvođenja uniformi najbolje opisuje komentar ispitanika: „Čim prije to bolje, i za roditelje zbog manjih troškova, za djecu zbog smanjenja nasilja i za profesore jer će djeca usmjeriti svoju pažnju na bitne stvari!“

Također jedan od ispitanika navodi da bi u tom slučaju ‘djevojčice trebale nositi hlače tako da se vidi i da one imaju ista prava kao i dječaci te bi se time izbjegnuo i seksistički pogled na žene’.

Protiv uvođenja uniformi je 42% ispitanika i to većinom zbog ‘potrebe očuvanja slobode izražavanja’. Jedan od ispitanika navodi ‘da će razlike i dalje postojati, a nažalost uvijek će biti onih koji će to isticati’.

Iako su protiv uvođenja uniformi ispitanici naglašavaju da ‘kultura odijevanja mora postojati, ali da nisu nužne tako stroge mjere.’

Svega 5% ispitanika nema mišljenje po pitanju uvođenja obveze nošenja uniformi u školama.


 

Tekst: EduCentar

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close