ZnanostZadarska županija

UNESCO-ovo serijsko dobro svjetske baštine “Bukove prašume i izvorne bukove šume Karpata i ostalih regija Europe” prošireno sa dodatnih 6 država članica

Najveće serijsko dobro Svjetske baštine postalo je još veće


UNESCO-ovo Serijsko Dobro Svjetske baštine “Bukove prašume i izvorne bukove šume Karpata i ostalih regija Europe” s ponosom najavljuje proširenje sa 6 novih država članica (Bosna i Hercegovina, Češka, Francuska, Poljska, Sjeverna Makedonija i Švicarska). Ovim proširenjem dodano je, i umreženo s ostalima, 15 novih zaštićenih područja, a moguće je da će u skoroj budućnosti slijediti i dodavanje još vrijednih šumskih područja. Cijelo Dobro Svjetske baštine sadrži svega nekoliko preostalih Europskih prašuma i stoljetne Europske bukove šume, koje su opstale gotovo neizmijenjene do danas.

Ovo serijsko dobro Svjetske baštine trenutno je najveće serijsko dobro UNESCO-ove Svjetske baštine. S 94 lokaliteta u 18 država, jedino je dobro Svjetske baštine koje povezuje toliko mnogo komponenti. Unutar navedenog Dobra nalaze se područja iz Albanije, Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Francuske, Njemačke, Italije, Hrvatske, Češke, Poljske, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Španjolske, Švicarske i Ukrajine. To zahtjeva prekograničnu suradnju i ilustrira blisku povezanost bukovih šuma s Europskom kulturom.

Sve je počelo 2007. godine s proglašenjem “Bukovih prašuma Karpata”, deset područja u Slovačkoj i Ukrajini-prekogranično Dobro Svjetske baštine od samog početka. S upisom “Starih bukovih šuma Njemačke” na Popis Svjetske baštine 2011. godine, naše je Dobro Svjetske baštine prošireno za još 5 komponenti. U 2017. godini, dodana su još 63 područja u 10 država.

Svako je područje globalno jedinstveno po vlastitoj kombinaciji klime, tla, flore i faune. Obična bukva je iznimno prilagodljiva na različite klimatske, geografske i fizičke uvjete. Vrlo je kompetetivna vrsta i nametne se kao glavna skoro svugdje gdje raste: od bogatih karbonatnih tala do hranjivima siromašnih pjeskovitih tala, od planinskih područja do nizina te od vlažnih do suhih klimatskih uvjeta. Naše Dobro Svjetske baštine odražava gotovo cijeli spektar tipova bukovih šuma, od planinskih do onih na morskoj razini.

Osim toga, globalno jedinstvena je i povijest širenja bukve. Priča o njenom uspješnom putu počinje prije više od 12 000 godina na kraju posljednjeg glacijala. U to je vrijeme velike površine Europskog kontinenta pokrivao debeli led, a bukove šume preživjele su kao male enklave u pribježištima na jugu Europe. Nakon otapanja ledenog pokrova, bukva se, potaknuta povoljnim uvjetima, počela širiti prema sjeveru iz svojih izoliranih pribježišta na jugu Europe. Proces koji je počeo prije više od 12 000 godina, nastavlja se i danas, iako je doba glacijala davno završilo. Ovaj prirodni fenomen u kojem jedna drvenasta vrsta ponovno osvaja velike površine kontinenta, a osvajanje prostora se nastavlja i danas, jedinstveno je na svjetskoj razini.

Usprkos dominaciji jedne drvenaste vrste, bukove šume su povoljna staništa za tisuće vrsta biljaka, životinja i gljiva. Bukove šume su sjenovite i mogu odavati dojam mračnih i vrstama siromašnih staništa u usporedbi s drugim listopadnim šumama. Ovo se međutim ne odnosi na prirodne bukove šume. Bukove šume u kojima se nalazi visoki udio starih stabala te dubećeg i ležećeg odumrlog drveta osiguravaju idealno stanište brojnim vrstama bilja, životinja i gljiva. Procjenjuje se da se u bukovim šumama nalazi do 10.000 vrsta životinja.

Ovo je, stoga, Svjetska baština s budućnosti. Čudo prirode bez granica koje se ustrajano razvija, priopćeno je iz Nacionalnog parka Paklenica.

 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close