Turizam

Rijeka UNA – mlađa sestra Plitvičkih jezera?

Svaki ljubitelj slapova koji posjećuje Plitvička jezera trebao bi znati činjenicu da je samo pola sata udaljeno još jedno posebno posebno odredište koje svake godine privlači sve više posjetitelja, piše The Plitvice Times. 


Nacionalni park Una smješten je na sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Možemo ga zvati mlađom sestrom Plitvičkih jezera jer je osnovan 2008. godine, a ističe se navjerojatnim krajolikom slapova baš poput Plitvičkih jezera.

Kako je Una dobila ime?

Prema jednoj legendi, rijeka Una dobila je ime od starih Rimljana. Kad su prvi put ugledali njezinu živopisnu ljepotu i čuli žubor njezinih slapova, uzviknuli su “Una!” što na latinskom znači “jedna”, “jedina”. 

Una, Unac i Krka su tri dragulja prirodne baštine Nacionalnog parka Une, a rijeka Una kao najveća prirodna vrijednost po kojoj je Nacionalni park dobio izvire u mjestu Donja Suvaja ispod planine Stražbenica u Hrvatskoj.

Una ima obilježja prave planinske rijeke, a njezini sedreni slapovi, kaskade i vodopadi predstavljaju prave bisere ljepote kao što su veliki vodopad u Martin Brodu, Štrbački buk, Troslap, Dvoslap i Ripački slap. Niz vodopade Martin Brod i Štrbački buk voda padne preko nekoliko malih i velikih slapova i vodopada koji grade jedinstvene sedrene formacije. 

 


 

Komentari

Komentara


Foto: The Plitvice Times

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close