Scena

Umro književnik Miroslav Slavko Mađer

Hrvatski književnik Miroslav Slavko Mađer preminuo je u petak u Zagrebu u 86. godini života, izvijestilo je u ponedjeljak Društvo hrvatskih književnika


Miroslav Slavko Mađer rodio se 1. srpnja 1929. u Hrtkovcima, u Srijemu, osnovnu i srednju školu završio je u Vinkovcima, a 1955. diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao profesor i ravnatelj Gradskog kazališta u Vinkovcima, a od 1965. na RTV-u Zagreb kao radijski urednik-dramaturg, te je prilagođavao književna djela za radio, televiziju i kazališta.

Autor je više zbirki pjesama, drama, novela, kratkih priča, eseja crtica, humoreska te knjiga za djecu.

Pripada književnoj generaciji koja se početkom pedesetih godina 20. stoljeća okupljala oko časopisaKrugovi (‘krugovaši’), a prvu zbirku pjesama ‘Raskršće vjetra’ objavio je 1955. godine. U svojim djelima izrazito je vezan za zavičaj, a veliku popularnost stekla je njegova pjesma ‘Pjevat će Slavonija’iz 1969. godine, koju je uglazbio Branko Mihaljević.

Brojna djela su mu doživjela i uprizorenje na hrvatskim kazališnim pozornicama, a poezija uvrštena u nekoliko antologija. Književna djela su mu prevedena na poljski, talijanski, mađarski i druge jezike. Višestruki je sudionik i manifestacije Dani Josipa i Ivana Kozarca.

Za svoje stvaralaštvo Miroslav Slavko Mađer primio je nekoliko uglednih nagrada, među kojima 1998.književnu nagradu ‘Vladimir Nazor’ za životno djelo, a prošle je godine dobio nagradu ‘Dragutin Tadijanović’ koju dodjeljuje Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).


Tekst: tportal.hr
Foto: ziher.hr
Video: youtube.com

 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close