Scena

Umjetnička djela koja su prodana za vrtoglave iznose

Na aukcijama tijekom 2015. prodano je 17 umjetničkih djela koja se ubrajaju među najskuplje svjetske umjetnine, a kupci onih najvrednijih za istu su cijenu mogli kupiti neke od najluksuznijih ‘igračkica’


S cijenom od 179,4 milijuna dolara (1,25 milijardi kuna), slika ‘Les Femmes d’Alger’ Pabla Picassa postigla je novi svjetski rekord za umjetničko djelo prodano na aukciji. Ni akt Amedea Modiglianija ‘Nu couche’ ne zaostaje puno, a na aukciji je postigao cijenu od 170,4 milijuna dolara (1,19 milijardi kuna).

Novi vlasnici ovih djela, primjećuje list Huffington Post, mogli su si za ove astronomske cifre priuštiti luksuzne jahte s garažom za helikopter, salonom i kinom.

Razmišljajući o visokim cijenama postignutim na ovogodišnjim aukcijama, stručnjaci pretpostavljaju da su vrlo visoke ponude potaknute povećanjem vrijednosti ulaganja i apetitom bogatih kolekcionara umjetnina za najbolje radove.

Uz spomenutog Picassa i Modiglianija, vrtoglave uznose na aukcijama postigli su skulptura Alberta Giacomettija ‘L’homme au doigt’, prodana za 141,3 milijuna dolara, ‘Nurse’ Roya Lichtensteina s cijenom od 95,4 milijuna dolara, ‘No. 10’ Marka Rothka, prodana za 81,9 milijuna dolara, ‘Untitled’ Cya Twomblyja, koja je postigla cijenu od 70,5 milijuna dolara, Picassova ‘La Gommeuse’, prodana za 67,5 milijuna dolara, Van Goghova ‘L’Allée des Alyscamps’ s 66,3 milijuna dolara, ‘Nymphéas’ Claudea Moneta s cijenom od 54 milijuna dolara te s istim postignutim iznosom još jedan Vincent van Gogh – ‘Paysage sous un ciel mouvementé’.

S cijenama ispod 50 milijuna dolara na listi najskupljih našli su se ‘Abstraktes Bild’ Gerharda Richtera (46,3 milijuna), ‘The Ring (Engagement)’ Roya Lichtensteina (41,7 milijuna), ‘Le Grand Canal’ Claudea Moneta (35,6 milijuna), ‘One Dollar Bill’ Andyja Warhola (20,9 milijuna), ‘Swamped’ Petera Doiga (26 milijuna), ‘White Calla Lily’ Georgije O’Keeffe (9 milijuna) i ‘Arranged Felled Trees’ Davida Hockneyja (5,3 milijuna).


 

Tekst: tportal.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close