Izdvojeno

Umirovljenica s Plitvica: “Došao je kao fini gost i zaveo me, a potom hakirao račune”

Entovila koju iznajmljuje 70-godišnja Ljubica Javorina na Plitvičkim jezerima ove godine nije primila nijednog gosta. Koronavirus utjecao je na sve one koji se bave iznajmljivanjem, no ona kaže kako je ”virus” koji je njoj gotovo uništio život došao iz Yakutska u ruskom Sibiru.


62-godišnji Evgeny B. kojeg je primila kao gosta-turista, pretvorio je njezin život u pakao, piše Jutarnji list. Najgore od svega je što je on, u to je uvjerena, kontrolira i danas online iz svoje domovine, te joj je zbog toga ozbiljno ugrožena imovina, prihodi i oko milijun eura vrijedna kuća. Rus čini sve da se dokopa njezine vrijedne kuće.

Kao gosta sam ga tretirala svega četiri ili pet dana u svibnju 2018. godine. Došao mi je na vrata, ja sam ga uredno prijavila preko turističke zajednice kao i sve druge goste. Zbližili smo se nakon nekoliko dana. Uvukao mi se pod kožu, kako bi se to reklo. Naš odnos bio je prijateljski, ali je ubrzo prerastao u romansu. Ostao je praktički živjeti sa mnom naredna dva-tri mjeseca. Nisam primijetila da se događa nešto čudno, a kako i bi, kad je bio divan, vrlo vrijedan čovjek, znao je popravljati sve što bi vidio, kosio je travu, kuhao je ručak, sa mnom je pospremao sobe za turistima, skupa smo šetali, išli na more’‘, ispričala je umirovljena stomatologinja.

‘Da, moram priznati da sam u tom trenutku bila za njega emotivno vezana, potvrđuju mi i moji rođaci da se to vidjelo. Gledajte, toliko se trudio oko mene, bio je kavalir u svakom pogledu i meni se to dopalo. Sad znam da sam pogriješila, ali tada nisam mogla ni naslutiti u kojem pravcu će sve ići”, dodaje dr. Ljubica Javorina.

On je govorio ruski, ona hrvatski, ali su se dobro sporazumijevali. Za ljubav, mislila je, nema jezičnih barijera, iako joj je bilo malo čudno što za jednog Rusa, ne samo da dobro razumije, već i prilično dobro govori naš jezik. Poslije joj je palo na pamet da je u njemu bilo još sumnjivih sitnica, detalja na koje nije obraćala pažnju.

Za jednog umirovljenog bagerista, kako joj se predstavio, imao je vrlo široko opće znanje, a jednom ga je vidjela da se opušta uz klasičnu glazbu.

Prije 10 godina umro je moj suprug Milan. On mi je bio sve, jer nismo imali djece. Odjednom sam ostala sama i obuzeo me strah da ću dočekati starost u samoći. Objavila sam svoju fotografiju i biografiju na jednoj ruskoj stranici za upoznavanje. Ostvarila sam nekoliko kontakata, no sve je ostalo na dopisivanjima. Evgeny me tamo vjerojatno pronašao, a onda nije imao težak posao doznati detalje oko moje imovine, pozicije kuće itd. Vjerujem da je zato došao na moja vrata. Sve ostalo bi bila prevelika slučajnost’‘, ispričala je Ljubica.

Rodbini je nešto bilo čudno

Vrebao me odavno, sada je to i meni jasno. Jer, zašto bi inače sa sobom donio i svoj rodni list koji mi je svako malo davao da se oženimo. U početku je kao razlog navodio papirologiju, jer kad bi se oženili više ne bi morao raditi vizu, već bih dobio boravak na pet godina. Ja, nažalost, ni tada nisam sumnjala u njegove loše namjere. Čak, moram priznati, da je to izveo na neki romantičniji način, možda bih i prihvatila, ovako nisam, ali nisam bila ni daleko od te odluke. Srećom, takav scenarij je spriječila moja rodbina s Mukinja, s kojom sam ga upoznala. Njima je tu bilo nešto čudno, meni nije, jer mi je bilo drago da konačno imam nekoga tko je ljubazan, tko mi pomaže, popravlja i na koga se mogu osloniti”, otkriva Ljubica Javorina.

Kada je Evgeny došao k njoj iz Rusije u svibnju 2019. godine blokirao joj je Facebook. Umirovljenica tvrdi da je imao namjeru skidati zaradu s Bookinga.

”Međutim, nikada mi ništa nije priznao, samo bi govorio da on ništa nema s tim. Čak ni onda kada sam pronašla njegov broj telefona u svojem računalu kao kontakt. Kada Booking naplati za mene iznos od gosta, on ostavlja proviziju, a kada ja naplaćujem, moram naknadno uplatiti proviziju za te usluge. No ja jednoga dana dobivam hrpu šifri umjesto iznosa na svojem računu te doznajem da mi je račun hakiran”, kazala je Ljubica.

Tvrdi da Rus nikada nije imao kontakt s gostima, dok nisu došli neki Bugari. On je potom ukrao njene  darovne ugovore na kojima stoji kako joj je majka ostavila kuću i još neke osobne stvari i predao ih Bugarima.

Što su oni s tim planirali, ne znam, možda nešto krivotvoriti kako bi došli do imovine, nisu uspjeli, barem ne do sada. Pritisci su bivali sve veći, a niti nakon što se opet vratio u Rusiju nisu stali. Tražio je da mu pošaljem izjavu da sam mu žena. Ja sam ga pitala zašto bih tako nešto učinila, on je govorio kako ima više razloga. Nisam pristajala, pa ja kazao da ima više opcija ako to ne učinim, što me prestrašilo”, ispričala je zabrinuto.

Kako je na turističkim oglasnicima potpuno blokirana i ne može ugovarati rezervacije ove godine nije mogla primiti nijednog gosta. No prije desetak dana počeli su je obilaziti nezvani gosti.

”Dolazio je neki zlatni džip učestalo, onda je došao veliki crnu kombi pulskih registracija. Parkirao bi se čovjek pred kućom i tako stajao dva sata. Jednom sam išla pitati što treba, a on je odgovarao da ništa. Zatim su mi izgorjeli jednu granu od kruške. Nisu me napadali. Valjda su me htjeli izluditi, poslati poruku da me prate ‘‘, kaže ona.

Na posljetku, Ljubica je vidjela da je pod njegovom totalnom kontrolom, obratila se za pomoć nekim odvjetnicima i angažirala privatnog detektiva te je o njegovim saznanjima izvijestila neke institucije, sljedeći tjedan će i policiju.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close