Scena

Ultra Europe želi ostati u Hrvatskoj

Američki vlasnici licence Ultra Europe festivala i njegovi organizatori u Hrvatskoj tvrtka Adria MM produkcija žele da festival ostane i dalje u Hrvatskoj, a nakon održanih sastanaka s čelnicima grada Splita, i taj je grad iskazao interes i želju da Ultra i narednih godina dovede velik broj ljubitelja elektronske glazbe u Hrvatsku.


Ultra Europe jedan je od najvećih svjetskih i europskih festivala elektronske glazbe koji će se u Hrvatskoj ove godine održati treći put s više od 70 izvođača, većinom najjačih imena DJ-eva, a za razliku od prva dva izdanja kada je trajao tri dana, ove godine će to biti sedam.

To je ujedno u Hrvatskoj i najveći multimedijski megaspektakl jer osim nastupa izvođača, filmovi, video snimke, fotografije i drugi prilozi ‘vrte’ se na društvenim mrežama, portalima, televizijama i ostalim medijima.

Svake godine je i sve više posjetitelja – na prvoj Ultri bilo ih je oko 70 tisuća, na drugoj već više od 150 tisuća iz gotovo 80 zemalja svijeta, dok bi ih na ovoj trećoj moglo biti više od 200 tisuća. Naime, samo tijekom događanja u Splitu organizatori očekuju najmanje 180 tisuća posjetitelja, a kako se nakon toga još nastavlja na Hvaru, Braču i Visu, ističe u razgovoru za Hinu event menadžerica iz Adria MM produkcije i jedna od koordinatorica organizacije Ultre Dunja Dragojević.

“Istina je da su za preuzimanje Ultre izniman interes pokazali Malta i Barcelona, štoviše nudili su vrlo konkretne uvjete, ali od samog početka želja vlasnika licence iz SAD-a i nas iz Adria MM produkcije bila je da Festival zadržimo u Hrvatskoj. Iskreno govoreći, da je stvar samo u financijama i da je to jedini model odabira destinacije, Ultra nikad ne bi bila održana u Hrvatskoj”.

“Zadnjih tjedana intenzivno smo pregovarali s državnim i lokalnim institucijama o financijskoj i logističkoj podršci organizaciji festivala, pogotovo na stadionu Poljud, na trajektima, zračnim lukama, s komunalnim, redarskim i drugim službama”, kaže Dragojević dodajući da su početkom ovog tjedna razgovarali sa splitskim čelnicima i postigli određene dogovore o podršci grada.

Doprinos turizmu u suradnji s domaćim partnerima

Ultra Europe Splitu i Hrvatskoj donosi dobitak za turizam i za lokalne proračune jer se primjerice samo prošle godine ukupna potrošnja posjetitelja procjenjuje na oko 300 milijuna kuna, dok organizatori godišnje investiraju oko 50 milijuna kuna.

Dio toga vrate od prodaje ulaznica, koje se prodaju po brojnim domaćim i stranim ‘kanalima’, a dio ide od sponzora i oglašavanja, ističe Dragojević.

O odlasku Ultra Europe iz Hrvatske počelo se pričati još prošle godine, ponude su stigle za promjenu lokacije, no cilj nam je od samog početka bio zadržati Ultru u Hrvatskoj i pridonijeti ukupnom turističkom proizvodu u suradnji s domaćim tvrtkama i partnerima”, poručuje.

Pritom posebno hvali suradnju sa splitskom Zračnom lukom preko koje je lani došla bar polovica posjetitelja i više od 40 privatnih zrakoplova s posjetiteljima i izvođačima iz cijelog svijeta, a dobru suradnju imaju i sa splitskom Turističkom zajednicom i brojnim tvrtkama i službama.

“Surađujemo sa svima tko želi s nama, primjerice u suradnji sa splitskom Turističkom zajednicom pokušali smo ove godine razgovarati i s privatnim iznajmljivačima i drugim pružateljima smještaja da se rast cijena pomalo zaustavi jer su lani ‘letjele u nebo’, vidjet ćemo što će biti od toga, ali već sada sigurno znamo da će se i ove godine tražiti krevet više, da će sve biti puno, i da će potrošnja biti opet velika jer su posjetitelji tih festivala izuzetno dobri potrošači”, napominje Dragojević.

Iznosi i podatak da je na lanjskoj Ultri bilo sveukupno u svim poslovima angažirano više od tisuću ljudi.

Nemjerljiva korist za promociju Hrvatske i Splita

“Da svaki od posjetitelja objavi samo jednu fotografiju iz Hrvatske i Splita s Ultra festivala na bilo kojoj društvenoj mreži ili forumskim portalima, to je već ogromna i besplatna promocija za Hrvatsku. Dodamo li tome podatak da je lanjski službeni film nakon festivala (tzv. official after movie) zajedno s video objavama nastupa DJ-eva na internetu diljem svijeta do sada pogledalo gotovo 6 milijuna ljudi, jasno je koliki je učinak Ultre za promociju Hrvatske”, ističe Dragojević dodajući da bi takav film s tolikim dometom primjerice Hrvatsku turističku zajednicu (HTZ) zasigurno puno koštao, a ovako je besplatno.

Zaključno Dragojević poručuje i kako organizatori Ultre vjeruju da nitko od lokalnih i nacionalnih predstavnika zapravo ne želi izgubiti takav festival, tim više što se održava u terminu od 9. do 16. srpnja, kada se turistički kapaciteti već godinama nešto slabije pune.

Festival će ove godine trajati sedam dana, za razliku od prošlogodišnjih tri. Podatak o interesu i značaju Festivala potvrđuje činjenica kako će na Poljudu ovo ljeto nastupati gotovo svi DJ-evi iz prvih deset najboljih izvođača na svijetu.


 

Tekst: Hina/ Index


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close