LifestyleScena

Ukida se beneficirani radni staž za mnoga radna mjesta

Mnoga radna mjesta, nakon provedene najnovije analize, ostat će bez beneficiranog radnog staža. Razlog tome je činjenica da se sigurnost daleko poboljšala od vremena kada su posljednji put utvrđivana.


Iako se završetak analiza sustava beneficiranog radnog staža, odnosno iznošenje rezultata Analitičke studije o racionalizaciji zanimanja i radnih mjesta tek očekuje, već sada se na temelju 98 posto obrađenih radnih mjesta može ustvrditi kako u mnogim zanimanjima više nema potrebe za benefeciranim radnim stažom.

Zaključak bi se temeljio na činjenici da su standardi zaštite danas daleko bolji nego što su to bili 80-ih godina. No, onaj dio industrije koji kod nas još nije robotiziran kao drugdje u svijetu, kao što je to primjerice varilac u brodogradnji, i dalje je problematičan.

Umjesto beneficija profesionalna mirovina

Beneficirani radni staž ostvaruje oko 70 tisuća radnika, pri čemu ih oko 34 tisuće u vojsci, policiji, obavještajnoj zajednici. Smanjenje beneficija očekuje se u gospodarstvu gdje ima više od 100 takvih radnih mjesta. Cilj je zakonskih izmjena beneficirani radni staž zamijeniti profesionalnom mirovinom, pri čemu bi se utvrdilo do koje godine života je moguće raditi neki posao.

Dosadašnje projekcije su, primjerice, kazivale da balerine mogu raditi do 42, a baletani do 45 godine života, dok se kod policajaca i vatrogasaca ta dobna granica kreće od 52 do 55 godina života. Profesionalni vojnik, pak, to može biti do 40-te godine života.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: net.hr | Foto: Večernji.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close