Film i TVScena

Ugledni filmski kritičari izabrali su najbolji film svih vremena

Britanski BBC organizirao je anketu u kojoj su renomirane kritičare tražili da navedu najbolje filmove svih vremena, prema njihovom mišljenju. U anketi su sudjelovala 62 kritičara iz raznih svjetskih publikacija, uključujući Jordana Hoffmana iz Guardiana, Armonda Whitea iz National Reviewa i Stephanie Zacharek iz Village Voicea.


Svatko od njih morao je složiti popis od 10 filmova za koje drže da su vrhunac američe kinematografije. Nakon analize svih prijava, BBC je objavio kako je pobjednik ankete film “Građanin Kane” iz 1941. redatelja Orsona Wellesa. Na drugom mjestu našao se gangsterski klasik “Kum”Francisa Forda Copolle iz 1972., a na trećem “Vrtoglavica” Alfreda Hitchcocka iz 1958. U top ušli su i “2001: Odiseja u svemiru” Stanleya Kubricka iz 1968. i “Tragači” Johna Forda iz 1956.

Nekoliko redatelja se na ovom popisu našlo s čak 5 filmova, a to su Hitchcock, Kubrick, Steven Spielberg i Billy Wilder. Najbolje ocijenjeni nijemi film je “Sunrise” redatelja FW Murnaua, dok je najnoviji film na listi“12 godina ropstva” redatelja Stevea McQueena. Najneočekivaniji naslov na popisu je “Birth of a Nation” koji se našao na 39. mjestu. Riječ je o nijemom filmu koji slavi postojanje Ku Klux klana. Kompletan popis BBC-evih najboljih filmova svih vremena možete pogledati ovdje.Tekst: telegram.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close