Lika

Udruga Svjetlost: “Dopuna Zakona otvara nove mogućnosti u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom”

PRIOPĆENJE

Na redakciju portala Lika Club stiglo je priopćenje koje potpisuje predsjednica Udruge UTI Svjetlost iz Otočca
Nada Rogić, a vezano je uz dopunu Zakona koja poboljšava uvjete života osoba s invaliditetom.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Kako nas je izvijestila saborska zastupnica gđa. Anita Pocrnić Radošević koja djeluje u Odboru za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo u 10. sazivu Hrvatskog sabora, 3. veljače 2021. godine pokrenuta je rasprava u Hrvatskom saboru o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem, te je 5. veljače 2021. godine Prijedlog i prihvaćen.

Cilj prijedloga o dopunama zakona je da se osobama s invaliditetom omogući ostvarivanje „beneficija“ koje su propisane Zakonom, ne samo u slučaju kada su zaposlene i osigurane na mirovinsko osiguranje po toj osnovi već i u drugim slučajevima.

Pravo na staž osiguranja s povećanim trajanjem imat će i samozaposlene osobe s invaliditetom (OSI), kao i one OSI koje su osigurane po drugoj osnovi, npr: roditelj-njegovatelj ili njegovatelj, osoba koja se nalazi na profesionalnoj rehabilitaciji, koja pruža pomoć hrvatskim ratnim vojnim invalidima itd. Također, te će osobe moći ostvariti prava iz Zakona i u slučaju kada su samozaposlene, dakle kada primjerice imaju otvoreni obrt, ili su trgovci pojedinci, vrhunski sportaši, kada obavljaju samostalnu djelatnost poljoprivrede ili šumarstva, samostalno obavljaju profesionalnu djelatnost, kada obavljaju domaću radinost ili sporedno zanimanje, kada su članovi uprave, vjerski službenici i u drugim slučajevima, neovisno o osnovi njihovog osiguranja.

Na taj se način Zakon horizontalno usklađuje sa temeljnim propisom koji uređuje status osoba s invaliditetom u sustavu rada i zapošljavanja i daje se dodatna mogućnost izjednačavanja prava osoba s invaliditetom u sustavu mirovinskog osiguranja, što je u skladu sa Strategijom izjednačavanja prava osoba s invaliditetom RH, a Prijedlogom zakona ujedno se ispunjavaju obveze koje je Republika Hrvatska preuzela kao stranka Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

Pred nama je temeljem saborskih procedura drugo čitanje, izvijestila nas je gđa. Pocrnić-Radošević,  i raduje me činjenica da postoji mogućnost da će nakon konačnog usvajanja navedenih dopuna osobe s invaliditetom iz Ličko senjske županije moći ostvariti gore navedena prava, te će im se tako olakšati njihove teške životne okolnosti, ali i motivirati ih na samozapošljavanje za što mogu koristiti i Mjere aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ali i Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Udruge su često pokretač i korektiv razvoja zajednice i društva u cjelini i važan su čimbenik u životu osoba s invaliditetom, osobito u procesu mijenjanja svijesti okoline prema njima i rehabilitaciji. Imaju važnu motivirajuću ulogu kada se potiču i provode inicijative, akcije ili kampanje s različitim ciljevima i temama (sudjelovanje u kreiranju zakona, poticaju sustavnog obrazovanja, uklanjanju prostornih zapreka i promicanju kvalitete života, edukacijama iz raznih područja interesa – o timskom radu, menadžmentu, koordinaciji subjekata, u habilitaciji i rehabilitaciji, važnosti udruga, medija i drugo). Prijedlog ove dopune zakona otvara nove mogućnosti u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom, roditelja-njegovatelja ili njegovatelja, osoba koje se nalaze na profesionalnoj rehabilitaciji i osobama koje pružaju pomoć hrvatskim ratnim vojnim invalidima. Ovim putem se zahvaljujemo poštovanoj saborskoj zastupnici što nas je upoznala s prijedlogom dopune Zakona i što je svojim sudjelovanjem u raspravi zagovarala stavove koje podržavaju udruge osoba s invaliditetom. Pozivamo osobe s invaliditetom da se i dalje aktivno uključe u rad udruge i saznaju mogućnosti ostvarivanja “beneficija” koje im se pružaju u okviru pozitivnih zakona i u skladu sa smjernicama Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom.


 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close