Lifestyle

Udruga “Svjetlost” dobila vrijedne donacije od gospićkog Veleučilišta i dekanice Vlatke Ružić

Na redakciju portala LIKACLUB stiglo je priopćenje iz Udruge tjelesnih invalida i djece sa poteškoćama u razvoju Ličko-senjske županije “Svjetlost”. Novoosnovana udruga izvijestila je građane o svojim aktivnostima i o vrijednim donacijama koje je dobila od Veleučilišta Nikola Tesla i dekanice Vlatke Ružić. Veleučilište je udruzi doniralo 15 računala, a dekanica Vlatka Ružić odrekla se vijećničke naknade za rad u Gradskom vijeću u korist Udruge.

Priopćenje koje potpisuje predsjednica Udruge Nada Rogić prenosimo u cijelosti:

Cilj Udruge je osiguravanje jednakih mogućnosti te pružanje socijalnih i drugih usluga i pomoći osobama s invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju, te stvaranju preduvjeta za neposredno sudjelovanje osoba s invaliditetom u svim segmentima društvenog života, na tržištu rada te u rekreaciji, sportu i razonodi.

Poseban cilj Udruge je isticanje izričite obveze lokalne uprave i samouprave za stvaranje materijalnih, prostornih i financijskih preduvjeta za rad i neovisno djelovanje Udruge, sukladno Nacionalnoj strategiji.

Udruga pravno postoji 15-tak dana, a aktivnosti od same ideje do realizacije traju već nekoliko mjeseci. Udruga ima u planu uz provođenje osnovnog cilja i održavanje raznih radionica edukativnih i zabavnih, ali dok ne riješimo pitanje prostora snalaziti ćemo se na razne načine.

Javne ustanove grada Otočca nažalost u većini slučajeva još uvijek nemaju riješeno pitanje pristupačnosti, koje je osnovno ljudsko pravo, ali se nadamo zajedničkom rješenju i razumijevanju. Tjedne aktivnosti i sastanke trenutno održavamo u prostoru Đačkog doma i ovim putem se zahvaljujemo i voditelju Doma g. Goranu Bukovcu i ravnatelju SŠ Otočac na privremeno ustupljenom prostoru.

Aktivnosti i djelovanje Udruge su vidljive i kroz ovu donacija računala od strane Veleučilišta Nikola Tesla te se ovi putem  zahvaljujemo dekanici V. Ružić, studentskom zboru i Alumni klubu i Martini…. koja se od samog početka uključila u naše aktivnosti. Računala ćemo dijelom podijeliti našim najpotrebitijim članovima, a jedan dio ćemo koristiti prilikom održavanja igraonica, radionica i edukacija koje planiramo provoditi. Prvu godinu djelovanja ne možemo svoje projekte samostalno prijavljivati na javne natječaje, ali idemo s Udrugom Gačanka i PD Gromovača kao pratitelji u njihovim projektima.

U izradi je prigodni letak i mini katalog prava osoba s invaliditetom s kojim ćemo širu javnost obavijestiti o pravima osoba s invaliditetom, a naš stručni tim će biti jednom tjedno na raspolaganju svima oko pomoći i savjeta kako ta prava i ostvariti.

S dolaskom proljetnih dana provest ćemo radionicu pod nazivom „Obuj moje cipele na jedan dan“ gdje ćemo kroz snimanje prigodnog video spota pokušati približiti javnosti kako jedan obični dan provede osoba s invalidnošću i s teškoćama u kretanju, s kakvim se to sve prepekama i problemima susreće,  a sve kako bi senzibilirali javnost i potaknuli našu zajednicu na humaniji pristup.

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB/Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close