Lifestyle

Udbina i Slunj su baze: U LIKU DOLAZI AMERIČKA VOJSKA?

Siromašna Lika i napušteni Kordun mogli bi mnogo profitirati ako Pentagon odobri plan o razmještaju 5500 američkih vojnika na poligon u Slunju i bazi na Udbini.


Hrvatska, u novim okolnostima američke politike, pokušava pronaći prostor za veću suradnju s Amerikom. To uključuje i izdašne novčane donacije za financiranje modernizacije pruge Rijeka – Karlovac, bolnice u Kninu, poligona u Slunju i aerodroma u Udbini.

Do kraja 2020. godine trebala bi biti dovršena gradnja obučnih sadržaja, objekata za smještaj vojnih postrojbi koje sudjeluju u vježbama u Slunju, kao i preseljenje svih postrojbi iz vojarni u Bjelovaru i Gospiću na poligon.

Vojna baza u Slunju opskrbljivala bi se električnom energijom iz termoelektrane na biomasu. Najvažniji dio projekta je obnova i gradnja posebnih obučnih sadržaja kakvi sad ne postoje. Među ostalima, sagradit će se posebna strelišta za vježbanje u situacijama poput napada na konvoj na cesti, snajperskih gađanja, sukoba oklopno-mehaniziranih postrojbi i slično. Obnovit će se automatizirana strelišta za pješačko, tenkovsko i protuoklopno gađanje, kao i strelište za gađanje zračnih ciljeva.

Očekuje se uređenje prometnica te helidroma, a obnova će zahvatiti i poligon u Udbini, namijenjen obuci specijalnih postrojbi, te poligon u Cerovcu za obuku inženjerije.

Samo u obnovu poligona u Slunju Hrvatska i SAD planiraju zajedno uložiti oko 400 milijuna kuna. Partneri su u tom projektu MORH, američko zapovjedništvo za Europu EUCOM i Nacionalna garda Minnesote (dugogodišnji hrvatski mentori u brojnim programima NATO-a). Poligon je u vrijeme bivše države gradila tadašnja JNA, a danas je dio infrastrukture na poligonu devastiran i zapušten. Ipak, zahvaljujući barem djelomičnoj obnovi koju je obavio OSRH, sad na njemu može boraviti i vježbati oko 1200 vojnika.

Više na 24sata.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia comons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close