VijestiPolitika

UDBINA Predsjednica sudjelovala na svečanosti otvorenja Središta za razvoj vođa „Marko Babić“

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na svečanom otvorenju novoustrojenog Središta za razvoj vođa “Marko Babić” u vojarni “Josip Jović” u Udbini.


U obraćanju je Predsjednica kazala da ustrojavanjem novog nastavnog središta Hrvatske vojske iskazujemo našu privrženost najvećim vrijednostima Domovinskoga rata, koji je potvrdio povijesnu istinu kako u ratovima ne pobjeđuje brojnost ili nadmoćna borbena tehnika, nego srce ratnika, srce vođe koji je sposoban povesti svoje suborce primjerom, a ne samo autoritetom dužnosti i čina.

Govoreći o pojedincima koji su Hrvatskoj donijeli slobodu, a koji su i u najtežim trenucima znali voditi svoje vojnike, uliti im hrabrost kako bi ustrajali u borbi, podići ih na noge u još jedan napad, sve do konačne hrvatske slobode, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako zato njihova imena danas nose sve obrazovne ustanove Hrvatske vojske, kako bi novi naraštaji hrvatskih vojnika, dočasnika i časnika, učeći iz njihovog primjera i slijedeći ga, dostojno stupili na njihovo mjesto novih vojnih vođa.

U tom smislu, Predsjednica je govorila o Marku Babiću za kojeg je kazala da je bio najbolji primjer zapovjednika iz Domovinskog rata, časni pripadnik Hrvatske vojske koja je narasla iz svoga naroda, koja služi svome narodu i postoji zbog svoga naroda i države. Za ratni put Marka Babića kazala je da utjelovljuje vrijednosti kojima težimo i na kojima gradimo budućnost Hrvatske vojske.

„Bio je istinski vođa, kakve ćemo stvarati u ovome nastavnome središtu. S takvim vođama smo gradili državu i nastavit ćemo s njima graditi Hrvatsku vojsku. Oni čine razliku između prosječnosti i izvrsnosti, između poraza i pobjede“, kazala je te dodala kako je to ona temeljna istina kojoj nas je naučio Domovinski rat.

„Spoznaja o toj istini potaknula je još 1994. osnivanje Središta za specijalističku obuku dočasnika ‘Damir Tomljanović – Gavran’ u Šepurinama, na inicijativu još jednog dragog gosta koji je danas s nama, generala Ante Gotovine“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Nažalost, bilo je i pokušaja olakog odricanja od toga nasljeđa Domovinskog rata, njegovog omalovažavanja i negiranja uloge upravo najzaslužnijih pojedinaca iz godina stvaranja hrvatske neovisnosti, dodala je.

Obrativši se djelatnicima i instruktorima Središta za razvoj vođa „Marko Babić“, Predsjednica Republike kazala je da im je Hrvatska povjerila odgovornu i časnu zadaću da, nadahnuti uzorima iz Domovinskoga rata i motivirani spoznajom da sigurnosti države zahtijeva trajnu brigu i pozornost, stvaraju nove vojne vođe.

Izrazivši uvjerenje kako će se u ovome središtu stvarati vrhunski obučeni profesionalci, koji će hrvatske vojnike voditi u mnogobrojnim zadaćama koje su pred njima, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako složeni i raznovrsni sigurnosni izazovi s kojima smo suočeni zahtijevaju visoku razinu kompetencija vojnog vođenja na svim razinama. „Profesionalnost, kompetencija i prilagodljivosti novim zahtjevima moraju biti odlika budućih vođa, koji predstavljaju temeljne stupove cijeloga sustava obrane“, kazala je.

Čestitam vam na uspjehu u uspostavi Središta za razvoj vođa. Znam da ćete ispuniti naša očekivanja, služiti na ponos Hrvatskoj vojsci i time odati počast imenu koje vaše središte od danas nosi“, zaključila je Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske.

 

 

 

 

GLASNOGOVORNICA

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: predsjednica.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close